Halkbank Davasında Temyiz Duruşmasında Karar Çıkmadı

TAKİP ET

ABD'de Halkbank aleyhindeki dava, New York'ta gerçekleştirilen temyiz duruşmasında sonuçlanmadı. Halkbank'ın "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası"na dayanarak yaptığı temyizde, mahkeme heyeti kararı ileri bir tarihe bıraktı.

ABD'de Halkbank aleyhindeki dava, New York'ta yapılan temyiz duruşmasında sonuçlanmadı. Halkbank, "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" (FSIA) çerçevesinde yargı bağışıklığı iddiasıyla temyize götürdüğü davada, Yargıç Jose Cabranes'in video konferans aracılığıyla bağlandığı İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde karar bekleniyor.

Duruşmaya, mahkeme heyetinden diğer yargıçlar Amalya Kearse ve Joseph Bianco'nun yanı sıra, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ile Halkbank'ın avukatları katıldı. Taraflara, iddia ve savunmalarını sözlü olarak sunmaları için süre verildi.

Başsavcılık, Halkbank'ın FSIA kapsamında yargı bağışıklığı olmadığını savunurken, banka avukatları ise Halkbank'ın faaliyetlerinin Türkiye'de gerçekleştiğini ve yabancı bir devlete ait bir şirkete karşı suçlamada bulunulmaması gerektiğini vurguladı.

Mahkeme heyeti, tarafların iddia ve savunmaları ile ilgili soruları değerlendirmek üzere kararı ileri bir tarihe bıraktı. ABD Yüksek Mahkemesi'nin önceki kararı, FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağını belirtmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını yeniden gözden geçirmesini istemişti. Eğer İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın temyiz talebini kabul ederse dava kapanacak; aksi takdirde, Halkbank'ın yargılanması New York Güney Bölge Mahkemesi'nde devam edecek.

ABD Halkbank dava mahkeme