Hamile yogası nedir? Hamileliğin hangi aşamasında yapılabilir?

TAKİP ET

Hamilelik sürecinde yoga pratiği, anne adaylarının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını desteklerken, doğuma hazırlık ve sonrasındaki iyileşme sürecine katkı sağlar. Eğitmen ve ebe/hemşire Seda Öztürk'ten alınan bilgilerle, hamilelikte yoga yapmanın faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli ipuçları.

Gebelik, erişkin bir kadının başına gelebilecek en güzel ve en mucizevi şeydir. Yoga ise kendini ve içinde bulunduğun durumu kabul etmekten geçer. Hayatını anne olmaya hazırlamak, oluşabilecek tüm gerginlikleri gevşetmek ve ruhunu güçlendirmek için de harika bir yoldur.
Başlangıçtan itibaren yapılabilecek olsa da öncelikle doktorunuzla görüşmekte, herhangi bir risk durumunun olup olmadığını öğrenmekte ve ona göre başlamakta fayda vardır. Genelde önerilen 4. Haftadan sonra hafif egzersizlerle başlamak, hamilelik sonrası 6 aya kadar mümkünse devam etmektir.

Hamilelik öncesinde ve sırasında yoga yapmanın hamilelik ve doğuma etkileri nelerdir?
Doğum öncesinde yapılan yoga kadının hem fiziksel hem de ruhsal olarak hamileliğe hazırlanmasını, oluşabilecek stres düzeyinin azalmasını, uyku düzeninin iyileşmesini sağlar. Yine doğum öncesi yoga pratiği geliştiren kadınlar doğum kaygısını en aza indirebilirler. 
Hamilelik sırasında yapılan yoganın en bilinen faydaları; uyku düzeni ve kalitesinin artması, stres ve endişenin azalması, doğuma yardımcı kasların güç ve esneklik kazanması, gebeliğe bağlı olarak gelişen fiziksel rahatsızlıkların (sırt ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı, bulantı vb.) azalmasında yardımcı olmasıdır. Başka bir yarar da öğrenilen nefes teknikleri ve öz farkındalık durumunun doğum sırasında yardımcı olacağıdır. Hamilelik süresince düzenli olarak yoga yapmak vücutta oluşan ödem ve krampların azalmasına da yardımcı olur. 
Yine önemli bir diğer etkisi de doğum kanalında oluşabilecek gerginliği azaltması, hızlı ve kolay bir doğum olmasına yardımcı olur.

Hamile yogası ne sıklıkta yapılmalıdır?
Gebelikte bir risk durumu yoksa başlangıçta haftada 1-2 pratik yeterlidir. Gebenin fiziksel durumu, bebeğin gelişimi ile birlikte hareket ederek ilerleyen dönemde artabilir veya azalabilir. Zaten eğitmen gebenin haftasına göre pratiğin güç, esneme gibi dengelerini ayarlayarak ders hazırlar ve sıklık belirler.

Başlamadan önce nelere dikkat etmek gerekir?
Eğer kişi hamile olmadan önce başlamak istiyorsa dikkat edilecek tek şey kişinin isteği ve azmidir. Fiziksel bir rahatsızlığı yoksa başlamasına engel bir durum yoktur. 
Hamilelik sırasında başlamak isterse veya halihazırda yoga yaparken hamile olduğunu öğrenirse, işte bu durumda dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Öncelikle ağır pratik yapmaktan kaçınmalı ve doktoruna danışarak hareket etmelidir. Kişi hamile ve yogaya başlamak istiyorsa eğitmeniyle ve doktoruyla görüşür, gebeliğinde egzersiz yapmasına engel bir durumu yoksa hafif egzersizlerle başlar. Özellikle ilk haftalar ve son haftalar daha özenli olunmalıdır. Bu yüzden gebenin durumu ve gebeliğin gidişatı en çok dikkat edilmesi gereken şeydir. 

Doğum sonrasında yoga yapılabilir mi?
Evet, yapılabilir. Burada doğumun nasıl olduğuna (Sezaryen ya da Normal doğum) bağlı olarak değişmekle birlikte doğumdan sonraki ilk 6 ay dikkatle çalışmak önemlidir. Doğumdan sonra yavaş hareketler ve açılmalar annenin yeniden yapılanmaya çalışan bedeni için faydalı olacaktır. Yeniden güçlenirken bedeni esnetmek ve yumuşak ilerlemek gerekir. Yine bu dönemde annenin ruh halinin değişken olması bebeği doğrudan etkilediği için yoga ve nefes çalışmaları hem anne hem bebek için oldukça fayda sağlar. Bedeni hızla toparlanan anne kendini daha iyi hisseder bu durum bebeği hatta babayı bile doğrudan etkileyecektir.

Seda Öztürk kimdir?

Halihazırda bir devlet hastanesinde ebe/hemşire olarak görev yapan Seda Öztürk eğitimini Samsun da tamamlamış, Türkiye’nin farklı illerinde görev yaptıktan sonra Samsun’a dönmüştür. 5 yıldan uzun süredir yoga ile ilgilenmektedir. Kala Yoga’nın açılmasıyla birlikte eğitmenlik hayatına adım atmış, Yin Yoga, Hatha Yoga, Hamile Yogası, Anne-bebek Yogası, Yüz Yogası gibi eğitimleri tamamlamış ve Kala Yoga ailesine dahil olmuştur. 
 

Yoga Hamilelik Yogası Seda Öztürk kala yoga Samsun Haber Anne-bebek Yogası Yüz Yogası