Hamilelikte Alerji ve Solunum Yolu Rahatsızlıkları

TAKİP ET

Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, hamilelikte alerji, rinit ve solunum yolu rahatsızlıkları hakkında bilgi verdi. Polen alerjisi, hamilelik riniti, astım ve grip gibi konuları ele aldı.

Hamilelik döneminde karşılaşılan alerji, rinit ve solunum yolu rahatsızlıklarıyla ilgili Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Hamilelikte alerjik rinit belirtileri, burun akıntısı, hapşırık ve gözlerde kaşıntı şeklinde ortaya çıkar. Bu durum, hamilelikte Covid-19 veya grip gibi enfeksiyon belirtilerinden farklılık gösterir.

Hamilelik riniti, hamilelikle ilişkili bir burun tıkanıklığı durumudur ve genellikle hamileliğin altıncı ayından sonra ortaya çıkar. Enfeksiyon veya alerjiyle ilişkisi yoktur ve doğumdan sonra düzelir.

Hamilelikte alerjik astımı olanlar, tedavilerini dikkatli bir şekilde düzenlemelidir. Alerji ilaçları genellikle güvenli olsa da, doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Aşı tedavisi, alerjik hastalıklarda etkin bir tedavi yöntemidir ve hamilelik öncesi başlanabilir. Ancak, hamilelik sırasında aşı tedavisine başlanması önerilmez.

Bahar aylarında sık yaşanan polen alerjisi dışında, hamilelerin grip ve diğer enfeksiyonlara karşı da dikkatli olmaları gerekir. Kalabalık ortamlardan kaçınmak ve hijyen kurallarına uymak önemlidir.

Evcil hayvan beslemek, hamilelikte alerjiye neden olabilir. Evde daha önce hayvan bulunmayan ve hamilelik döneminde evcil hayvan sahiplenen kişilerde alerji ortaya çıkabilir.

Hamilelik döneminde alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarıyla ilgili doğru bilgiye sahip olmak ve doktor tavsiyelerine uyum göstermek önemlidir.

Röportaj: Senem Tahmaz

Hamilelikte Alerji ve Solunum Yolu Rahatsızlıkları Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker röportaj Hamilelik döneminde karşılaşılan alerji sağlık samsun haber gündem haber