Havva Yurdunuseven Bayzat: 'Tarımda İthalatçı Ülke Durumuna Geldik'

TAKİP ET

ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, " Kendi kendine yeten bir ülkeden bugün neredeyse tüm tarım ürünlerini dışarıdan satın alan bir ülke haline gelmiş bulunmaktayız "dedi. 

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, 
Dünya Çiftçiler Günü'nde yayınladığı mesajda çiftçilerin destek beklediğini söyledi. Bayzat, "Ancak ne yazık ki;  Çiftçiler gününü buruk kutluyoruz. Girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar, çiftçiyi ürettiği ürünlerden elde ettiği gelirle ailesini geçindiremez hale getirmiştir "dedi. 

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI 

Bayzat, "Ürettiğinden kazanamayan çiftçi tarlasını ekemez hale gelmiş, üretim sürecinden kopmuştur. Çiftçi borç batağındadır. Yem fiyatlarındaki artışlar hayvancığı da olumsuz etkilemiş, hayvanlarına bakamayan çiftçiler onları kesime göndermiş,  et fiyatları sürekli artmaya başlamıştır. Üretim açığı, dışarıdan tarım ürünleri ithalatı ile karşılanmaya çalışılmakta, çiftçiye verilmesi gereken destekler dışarıya gitmektedir. Kendi kendine yeten bir ülkeden bugün neredeyse tüm tarım ürünlerini dışarıdan satın alan bir ülke haline gelmiş bulunmaktayız "ifadelerini kullandı. 

Nazım AKPINAR