Havza'da ayçiçeği tohumu dağıtımı gerçekleştirildi

TAKİP ET

Samsun'un Havza ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Bal Çiçeği Ayçiçeği Projesi" ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Havza Kaymakamlığı Gençlik Merkezi'nde düzenlenen törende, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, projenin detaylarını açıkladı.

Sağlam, projenin hedeflerini ve uygulanışını anlatırken, ayçiçeği üreticilerine 300 paket olmak üzere iki çeşit yağlık ayçiçeği tohumunun dağıtımının gerçekleştirildiğini duyurdu. Toplamda 690 paket yağlık ayçiçeği tohumunun alındığını ve Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde dağıtımının yapılacağını belirtti. Projenin maliyetinin 5 milyon 98 bin 750 TL olduğunu ve bunun 2 milyon 800 bin TL'sinin bakanlık katkısıyla karşılandığını dile getirdi. Dağıtımın ilçelere göre şu şekilde olacağını ifade etti: Havza'ya 300 paket, Vezirköprü'ye 40 paket, Ladik'e 200 paket, Kavak'a 50 paket ve Bafra'ya 100 paket.

Tarımın yanı sıra üreticilere ekim, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında da bilgi veren Sağlam, özellikle granstar (GS) ve clearfield plus (CLP) çeşitlerde kullanılacak yabancı ot ilaçlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ekim derinliği, toprak sıcaklığı gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve üreticileri konuyla ilgili olarak il/ilçe müdürlükleri teknik personeliyle istişare etmeye çağırdı.

Törende konuşan Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ise tarımsal üretimi desteklediklerini ve çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Yapılan tohum desteğinin tarımsal üretim için önemli bir kazanç olduğunu belirten Ayvat, üreticilere bol bereketli bir sezon diledi. Törenin ardından çiftçilere tohumlar teslim edildi.

samsun havza tarım