Havza'nın 104 yıllık gururu

TAKİP ET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza'ya gelişinin 104. yıldönümü ilçede kutlandı.

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza’ya gelişinin 104. Yıl dönümü kutlamaları, ilk olarak Mehmetçik Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı.

'AYNI RUH VE AZİMLE BİR ARADAYIZ'

Çelenk koyma törenine, Havza Kaymakamı Cengiz Nayman, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Havza Garnizon Komutanı Personel Asteğmen Vedat Boyraz, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Çelenk sunma törenin ardından İlçe stadında düzenlenen 25 Mayıs resmi kutlama programına geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda konuşan Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, "Bugün, Samsun’da yakılan özgürlük ateşinin, Havza’da ilk kıvılcımının atıldığı ve Erzurum’da, Amasya’da, Sivas’ta ve karış karış tüm Anadolu’da tutuştuğu, Afyon ovasında 30 Ağustos’ta alevden sele dönüştüğü gündür.  Şu anda toprak diyerek bastığımız bu aziz vatanda sayısız evladımız şehit olmuştur. Bu topraklarda yazılan kahramanlık destanını unutmayacağız, unutturmayacağız ve gelecek nesillerimize taşıyacağız. 104 yıl önce yedi düvele karşı kahramanca mücadele eden milletimiz  aynı ruh ve heyecan ile tarih sahnesinde var olmaya ilelebet devam edecektir ” dedi.

'HAVZA VE ATATÜRK ARASINDA BAĞ VAR'

Havza Kaymakamı Cengiz Nayman ise Havza'nın Milli Mücadele'de önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Mustafa Kemal 1881'de Selanik’te, Atatürk ise 1919 yılında Havza’da doğmuştur. Zira Mustafa Kemal’i Milli Mücadelenin lideri konumuna getiren olaylar silsilesinin ilkleri hep Havza’da gerçekleşmiştir. Bir kere her şeyden evvel milli mücadelede Mustafa Kemal’in ilk siyasi duruşu ve ilk resmi belge niteliğinde olarak yayınlanan Havza Genelgesi, 28 Mayıs’ta Havza’dan tüm yurda yayınlanmıştır. Yine Atatürk’ün teşvikleriyle işgallere karşı ilk örgütlü sivil yapılar olan Müdafa-i Hukuk gruplarının ilki Havza Müdafa-i Hukuk grubu olarak Havza’da kurulmuştur.  Bütün bunlardan da anlaşılacağı üzere Havza ve Havzalılarla Gazi Mustafa Kemal Atatürk arasında çok özel bir bağ vardır ve bu bağın bir nişanesi olarak Türkiye Cumhuriyet devletinin ilk Cumhurbaşkanlığı forslu bayrağı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Havzalılara hediye edilmiştir "ifadelerini kullandı. 

RESMİ TÖRENLER YAPILDI 

Konuşmalar ve okunan şiirlerin ardından Samsun’dan dağcılar tarafından getirilen bayrak Havzalı gençlere teslim edildi. Program 120 lise öğrencisinin ve Havzalı muharip gazilerin görev yaptığı Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Havza'ya gelişini anlatan gösteriyi sahnelenmesinin ardından geçit töreni ile sona erdi.