Hayat bir nefes'tir aldığın kadar

TAKİP ET

Hayatın değeri, hissettiklerinizle ilgilidir. Sadece mutluluğu ne kadar hissettiğiniz de değildir. Acıyı da, hüznü de hissedebildiği kadar derinleşir insan.

Bu dünyaya gelirken, ilk yaşam belirtimiz nefes alışımız, giderken ise o aldığımız nefesi veremeyişimizdir. 
İki nefes arası ise, geçirilen süre ömürdür.
Peki; nedir yaşam?
Uzun bir ömür mü?
Ömrün içinde neler yaptığın mı?
Hiçbiri...
Ne uzun ömür, ne de ömrünün içinde ne yaptığındır, hayatı değerli kılan.

Hayatın değeri, hissettiklerinle ilgilidir.

Sadece mutluluğu ne kadar hissettiğin de değildir. Acıyı da, hüznü de hissedebildiğin kadar derinleşir insan. Derinleştikçe kendini keşfeder, keşfettikçe şaşırır, şaşırdıkça merakı cezb olur. Daha da derinlere gitmek için kendine sebepler arar. Matruşka gibidir insanın öz'üne giden yol. Gittikçe yol uzar, yeni bir yol açılır, "Hah tamam şimdi sonuna geldim" dersin, yine tükenmez devam eder. Belki bu yaşamı keyifli kılan da budur, dipsiz bir kuyu misali.

“Hayat bir nefestir, aldığın kadar.
 Hayat bir kafestir, kaldığın kadar.
 Hayat bir hevestir, daldığın kadar” 
 Hazreti Mevlana

Heveslerin seni hayata bağlarken, büyüsüne kapıldığın heveslerin nefsini besler. Bu heveslerden kendine bir dünya inşa edersin, sonra da bu inşa ettiğin dünya gerçeğin olmaya başlar. Büyüdükçe duvarları kalınlaşır. Duvarların ayırdığı sadece dış dünya değildir. Gittikçe kendi iç dünyana da yabancılaşırsın. Öyle gerçek olur ki, dünyayı oradan ibaret sanırsın. Başlangıçta umutla ördüğün duvarların, senin kafesin olacağını nereden bileceksin! Hem sıkışıp kalmışsındır, hem anlam veremezsin bu sıkışıklığa. Hep hayalini kurduğun şeyler, seni neden sıkıştırsın ki! 
Öyle alışmışsındır ki bu duvarların varlığına, duvarların yokluğu seni güvensiz hissettirir. Her şeyin gerçek anlamını yitirdiği yerde, güvenli hissetmek neydi ki!
Hem dışarı çıkman gerektiğini bilirsin içten içe, çünkü ruhun sancı içinde; hem korkutur seni başka olasılıklar.

Hayatın kıymetini, aldığın nefesin niteliğinde ara... 
Niteliği ise; başka gönüllere verdiğin huzurda...

 

Yoga ve Nefes Eğitmeni 
Semra Ars

 

 

nefes meditasyon samsun haber samsun