HGS'yi Geçen Yıl 526,4 Milyon Araç Kullandı

TAKİP ET

Otoyol ve köprülerde engelsiz ulaşımı sağlayan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), geçtiğimiz yıl toplam 526 milyon 364 bin 972 araç tarafından kullanıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, HGS, engelsiz geçiş imkanı, otomatik ücret tahsili, trafik akışının sürekliliği ve uzun kullanım ömrü gibi avantajlar sunuyor.

HGS'ye abone olabilen her taşıt sınıfı, otoyola giriş izniyle birlikte bu sistemden faydalanabiliyor. Yatırım Programı'nda yer alan projeler kapsamında, HGS'lerin otoyollarda daha geniş bir şekilde kullanılması için çalışmalar devam ediyor.

Şu anda 264 HGS giriş ve 312 HGS çıkış gişesi faaliyet gösteriyor.

Ücret toplama istasyonlarında kullanılan ekipmanlar yerli olarak tasarlandı. Otoyol ve boğaz köprüleri ücret toplama istasyonlarının tek bir merkezden yönetilmesi ve tüm sistem ekipmanlarının yerli olarak tasarlanması amacıyla KGM ve PTT Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı.

Bu protokol kapsamında 2021'den itibaren Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kaldırıldı ve otoyol ve köprü geçiş ücretleri HGS üzerinden tahsil edilmeye başlandı. Bu sayede 2023 yılı sonu itibarıyla 526 milyon 364 bin 972 araç HGS'yi kullanarak otoyol ve köprülerden geçiş yaptı.

Öte yandan, Serbest Geçiş Sistemi (SGS) ile ücret toplama noktalarında şerit tercihi yapma zorunluluğu ortadan kalkarken, araçlar normal trafik akışında ücretlendiriliyor. SGS'lerin kurulum çalışmaları öncelikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde başladı ve daha sonra diğer noktalara yayıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü HGSyi Geçen Yıl 526 4 Milyon Araç Kullandı HGSlerin otoyollar ekonomi samsun haber gündem haber