Hiroşima Felaketinde Eriyen Kol Saati, Müzayedede 31 Bin Dolara Alıcı Buldu

TAKİP ET

ABD'nin Boston kentindeki "RR Auction" müzayedesinde, 1945 yılındaki Hiroşima atom bombası patlamasının kalıntılarından çıkan, 08.15'te durarak eriyen ve nükleer çağın sembolü haline gelen kol saati, 31,113 dolara satıldı.

Japonya'nın güneybatısındaki Hiroşima'ya atılan atom bombasının yıkıcı etkilerinden biri olarak tarihe geçen felakette eriyen bir kol saati, ABD'nin Boston kentindeki "RR Auction" müzayedesinde dikkat çeken bir satışa imza attı. Bombalanan Hiroşima'nın kalıntılarından çıkarılan ve yerel saatle patlama anı olan 08.15'te durarak zamanda donan bu kol saati, 31,113 dolara alıcı buldu.

Satın alan müşterinin kimliği açıklanmazken, müzayededen yapılan açıklamada bu tarihi kol saatinin "nükleer çağın şafağının işareti ve uygarlığın alacakaranlığının habercisi" olarak nitelendirildiği belirtildi. Saat, kente acil yardım malzemeleri götürmek için gelen bir İngiliz askeri tarafından bulunmuştu.

Ancak, 2017'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen İsviçre merkezli Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), bu tarihi saatin satışına karşı çıkmıştı. ICAN, "Tarihi dersler taşıyan bir objeden bireylerin kâr elde edebileceği kaygısı nedeniyle" saatin müzayede satış listesinden kaldırılmasını talep etmişti.

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya attığı tarihin ilk atom bombası sonucunda, kentin yüzde 90'ı yıkılmış ve ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Bu felaket, insanlık tarihindeki en yıkıcı olaylardan biri olarak anılmaktadır.

Hiroşima felaketi eriyen kol saati müzayede dolar satıldı ABD