İbrahim Murat Gündüz 'Marketler TCK 240. Maddeye göre suç işliyorlar'

TAKİP ET

Dünyada son iki yılda yaşananlar, hepimizi adeta ekonomist ve hukukçu  yaptı diyerek söze başlayan işadamı İbrahim Murat Gündüz, Bunlarla ilgilenmeyen vatandaşımız yoktur çünkü geçim, ekonomi, hukuk  herkesin ortak konusu diyerek market ve gıda satıcılarının yaptığı stokçuluktan bahsetti:

"Marketçilerin yaptığı açık Stokçuluk olmasa da kapalı stokçuluk. Açık stokçulukta mallar depolarda stoklanıp fiyatların artması beklenir akabinde yüksek fiyattan satılırdı. Günümüzde depolara stoklanmış olan mallar her an zam gelir ve daha yüksek fiyat ile tüketiciye satarım umudu ile  market raflarında satışı sınırlandırılıyor. Bunun adına da gizli stokçuluk diyoruz.

İbrahim Murat Gündüz stokçuluk suçunun açık veya kapalı ne şekilde gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin hapis cezası ile belirlenmiş ve kamu güvenini sarsmaya sebep olacak ciddi bir suç olduğunu ifade ettikten sonra bahse konu suçun tanımını yaptı:

(Marketlerin yaptığı stokçuluk ile ilgili olarak) Mal veya hizmet satımından kaçınma suçu, Türk Ceza Yasası’nda ekonomi, sanayi ve ticarete ilişkin suçların düzenlendiği bölümde yer almakta olduğundan dolayı ekonomik suç vasfına sahiptir. Tacirler ticari faaliyetleri yerine getirirken, kamu için acil ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olacak biçimde hareket edemezler. Bu tarz fiiller, ekonomik hayatın düzen ve güven içerisinde  işlemesi esasına aykırılık oluşturacaktır. Bu sebeple yasa koyucu tarafından bu tarz eylemler ile alakalı filler cezai yaptırıma tabidir veTürk Ceza yasası’nda bir suç olarak tarif edilerek düzenlenmiştir.

Türk Ceza Yasası’nda Mal veya Hizmet Satımından Kaçınma Suçunu Yasa Koyucu TCK madde 240’da belirttiği belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınma suçunu oluşturan eylemleri ekonomik olarak hayatın güven içerisinde yaşamak ile alakalı kurallarına uyulmayarak kamu düzeninin  işleyişine engel olma, serbest rekabetin ve ekonomik kuralların işleyişinin bozulması, kamunun güveninin zedelenmesi  ve toplumda yaşayanların  yaşam hakkının ihlaline neden olan bir  suç olarak düşünmüş ve düzenlemiştir.

Bu düzenlemedeki  temel amaç ve düşünülen hukuki yarar, ekonominin dürüstlük ve güven kuralları içinde yaşanması gerekliliğidir

5237 Sayılı Türk Ceza Yasası’nda 240.maddede düzenlenen Mal veya hizmet satımından kaçınma suçu, 765 sayılı Türk Ceza Yasası’nın 401.maddesinin tamamen karşılığını oluşturmaktadır. 765 Sayılı Türk Ceza Yasası 401. Maddesine göre; “Gıda maddeleri veya kamuya gerekli şeylerden: Halkın beslenmesi için gerekli et, ekmek, un, süt, tuz, şeker, yağ, peynir, zeytin veya benzeri gıda maddelerinin; b) Halkın ısınması, temizliği veya aydınlanması için gerekli madde veya eşyalarla her türlü yakıtın; c)Sağlığın korunmasında, tedavide ve tıbda kullanılan ilaç, kimyevi madde, alet ve diğer şeylerin …… şeklinde suç konusu maddeler açıkça belirtilmiştir diyen İbrahim Murat Gündüz ‘ben marketlerin yaptığı stokçuluk fiilinin yukarıda açıklanan suçun tarifi ile uyuştuğunu düşünüyorum’ diyerek sözlerini tamamladı.