İkinci turda son söz seçmenin

TAKİP ET

14 Mayıs seçim sonuçlarına göre ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı Seçimi için vatandaş ikinci kez sandık başına gidecek. Son sözü seçmen söyleyecek. İşte detaylar...

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre TBMM'de çoğunluğu Cumhur İttifakı sağlarken, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45, Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan yüzde 5 oy aldı. 

SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİDECEK 

Yüzde 50+1'e ulaşılamaması nedeniyle ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı Seçimi, 28 Mayıs günü(yarın) gerçekleştirilecek. Oğan'ın Cumhur İttifakı'nı destekleyeceği, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin tarafsız kalacağını açıkladığı ikinci tur seçiminde Türkiye'de 64 milyon 113 bin 941, Samsun'da ise 1 milyon 23 bin seçmen oy kullanacak. 

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. Seçmenin üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekecek. Cep telefonuyla kabine girilmeyecek.  Oy pusulasına mühür dışında işaret konulmayacak. Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak. Görme engelliler şablonla oylarını verebilecek. Engelliler, felçliler veya bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

30 Mayıs'ta  İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00'de sona erecek ve en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. 

31 Mayıs'ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK'ye yapılacak itiraz süresi sona erecek. 1 Haziran'da İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.