İlaç Krizi Derinleşiyor: Hastalar ve Eczacılar Zor Durumda

TAKİP ET

Döviz kurlarındaki artış ve alınan kararnamelerle başlayan ilaç krizi, Türkiye'de giderek büyüyerek devam ediyor. Özellikle hayati önem taşıyan ilaçların Türkiye'ye ihracatının durdurulmasıyla birlikte hastalar ve eczacılar zor bir durumla karşı karşıya kaldı.

Döviz kurlarındaki artış ve alınan kararnamelerin etkisiyle başlayan ilaç krizi, Türkiye'de büyüyerek devam ediyor. Özellikle hayati önem taşıyan ilaçların Türkiye'ye ihracatının durdurulması, eczanelerde bulunamayan ilaçlar nedeniyle hastaların sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

İsviçre merkezli bir ilaç firmasının, Türkiye'de muadili bulunmayan epilepsi ilacı dahil olmak üzere 14 ilacın Türkiye satışını sonlandırma kararı, krizi daha da derinleştirdi. Eczacılar Vakfı Genel Başkanı İhsan Turnalar, Euro'nun 34 lira olduğu bir dönemde ilaç fiyatlarının halen 17,55 TL olduğunu belirterek, ilaç krizinin öncelikle bulunabilirlik sorunu olduğuna vurgu yaptı.

Turnalar, geçmişte defalarca uyarılarda bulunmalarına rağmen sorunun eczacılardan kaynaklandığı iddiasıyla karşılaştıklarını söyledi. Ancak, yaşanan krizin sorumlusunun eczacılar olmadığı, ilaç bulunabilirliği konusunda sistemin eksik olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Eczacılar Vakfı Genel Başkanı, ilaç krizine çözüm önerileri sunarak, hükümetin ilaç üreticileri ve ithalatçılarıyla acil bir şekilde görüşmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ilaçlarda alınan yüzde 10 KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi ve yerli ilaç üretimi için teşviklerin hemen başlatılması gerektiğini ifade etti. Turnalar, Türkiye'nin ciddi bir ilaç enflasyonuna doğru sürüklendiğini ve bu durumun önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Eczacılar Vakfı Genel Başkanı eczacılar ilaç döviz dolar hastalar zor durumda