'İlçe Terminali kurallara aykırı'

TAKİP ET

SBB'nin Kültür Park'ı yıkarak inşa ettiği ve Mimarlar Odası'nın açtığı davalarda yürütmeyi durdurma kararları verilmesine rağmen açılışı yapılan İlçe Terminali ile ilgili alınan son imar planı iptal edildi. Mahkeme 'İlçe Terminali kanuna aykırı' tespiti yaparken, siyasilerden ve Mimarlar Odası'ndan 'SBB kanunlara uymalı' mesajı geldi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin (SBB) Kültür Park'ı yıkarak inşa ettiği İlçe Terminali projesine, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanlığı kanunlara aykırı olduğunu öne sürerek dava açmıştı. Terminal ile ilgili SBB Meclisi'nde kabul edilen imar planları, açılan davalarla yürütmesi durdurulmuştu. Yargı kararları sonrası SBB Meclisi'nde alınan yeni imar planıda, Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin 3. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada iptal edildi. 

İMAR VE KIYI 
KANUNUANA AYKIRI 

Mahkeme bilirkişi heyetinin raporunu göz önüne alarak verdiği iptal kararında şunları kaydetti; "Mevzuat hükümlerinin içeriğinde açıkça belirtildiği üzere; 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 6. ve 7. maddelerinde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı ile dolgu yapılarak elde edilen yerlerinde yapılabilecek yapıların kısmen tahdidi olarak sayılmak suretiyle kısmen de örnekseme yoluyla belirlendiği görülmüş olup, anılan mevzuat hükümleri uyarınca bu alanlarda yapılacak yapıların niteliğinin artırılamayacağı açıktır. Uyuşmazlık konusu olayda dosyadaki bilgi ve belgeler ile Mahkememizce yapılan 13/10/2022 tarihli Ara Kararına gönderilen cevabi belgelerin incelenmesinden; Kıyı Kanununda ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte kıyı bölgelerinde yapılabilecek tesis ve yapılar sayılmakla birlikte, dava konusu imar planı değişikliği ile yapılması planlanan 'Ulaşıma yönelik alt yapı tesisinin' mevzuatta sayılan tesis ve yapılar arasında yer almadığı, eşdeğer alan olarak ayrılan park alanı büyüklüğünün plandan kaldırılan park alanından daha küçük bir alan olmasının, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesinin 3. fıkrasına aykırılık teşkil ettiği, ayrıca kıyılarda plan onay yetkisinin 3621 sayılı Kıyı Kanunun 7. maddesi uyarınca Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait olmasına karşın planın doğrudan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından davaya konu edilen işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline  oyçokluğuyla karar verildi."

'SBB YARGI KARARLARINA UYMALI'

İlçe Terminali'ni de içine alan daha önce SBB Meclisi'nde kabul edilen Millet Bahçesi imar planları hakkında da Mimarlar Odası'nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı  verilmişti. Terminal hakkında verilen iptal kararı sonrası, SBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz, Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu ve Şube Başkanı Burak Şener'den "SBB hukuka uymalı, yargı kararlarını uygulamalı "mesajı geldi. 

AYVAZ'DAN ÇOK 
SERT AÇIKLAMA 

SBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz, "Mahkeme kararlarını uygulamayan hukuksuz belediye olduk. Bir an önce yargı kararlarına uymalı ve hukuk devleti olmanın gereğini yapmalıyız. Özellikle de mahkemelerin verdikleri yürütmeyi durdurma kararları derhal uygulanmalı, mahkeme kesin olarak sonuçlanmadan çalışma yapılmamalı. Daha önemli bir konu ise, mahkemelerin verdiği iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarını engellemek için planlama ve uygulamalarda yapılan basit değişikliklerle sanki bir başka plan ya da uygulama gibi gösterilmeye çalışılması, bu da mahkeme kararlarını yok sayma girişimidir. Sonuçları da Samsun halkına fatura çıkarır. Örneğin; İlçe Transfer Merkezi'nin imar planı 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Burası için yürütmeyi durdurma kararı da verilmişti ancak farklı uygulama ve formüllerle inşaata devam edildi ve tamamlandı. Son yaşadığımız felaketten de ders almadıysak daha ne olması lazım? Şimdi mahkeme iptal kararı verdi. Peki, bu kadar yapılan yatırım, harcanan paralar ne olacak? Yıkarsanız hukuk tanımazlığınız yüzünden halkın parasını boşa harcamış olacaksınız!Yıkmazsanız yargı kararlarına karşı gelerek hukuksuzluğu tanımış ve uygulamış olacaksınız! Bunun bedelini Samsunlulara ödetmeye hakkınız yok! "dedi. 

BÜROKRATLARA UYARI
SUÇ DUYURUSU GELİYOR 

Ayvaz şöyle devam etti; "Samsun'u ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni bu duruma düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bir an önce ve derhal yargının tüm yürütmeyi durdurma ve iptal kararları uygulanmalı, her şey hukuka uygun olarak yapılmalıdır. Yargının kararlarını yok saymak için çareler üretmenin gereği yoktur. Yargı kararları yok sayıldığında hukuk devletini hayata geçireceğimiz Millet İttifakı'nda bu zararı yaşatanlar hukuk kuralları içinde bedelini ödeyecek ve kamu zararını tazmin edecektir. Ben Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin davalık olan dosyaları ile ilgili çalışmalara başladım. Sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşarak Sayın Başkan ve Meclis üyelerimizden bu kararın uygulanması için gereğinin yapılmasını isteyeceğim! Yapılan her uygulamadan bürokratlar, alınan kararlardan meclis üyeleri sorumludur. Ben buradan hem bürokratlara, hem de meclis üyesi arkadaşlarıma uyarıda bulunmak istiyorum. Eğer yargı kararlarına uyulmazsa, hukuk ve mevzuat dışı işlemler yapılır ve bu kararların hayata geçirilmesi için oy verilirse, hem oy verenler, hem de yargı kararlarını uygulamayan ve mevzuata aykırı hareket eden bürokratlar sorumludur. Ben belediyede hukuksuz uygulamalarla ilgili suç duyurusunda bulunacağım."

MEMİŞOĞLU: SBB 
İNADINDAN VAZGEÇMELİ 

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Kıyı ve İmar Kanunu'na aykırı olan İlçe Terminali ile ilgili daha önce açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararları verildiğini hatırlattı. Memişoğlu, SBB'nin İlçe Terminali'ni de içine alan Millet Bahçesi imar planı teklifininde açtıkları davada yürütmesinin durdurulduğunu anımsatarak, belediyeyi hukuka uygun davranmaya davet etti. Memişoğlu, "Mahkeme daha önce verdiği kararların benzeri yönde karar verdi. Mahkeme terminalin hukuksuz olduğunu ve dolgu alanlarına yapılabilecek yapılardan olmadığına verdiği kararda dikkati çekti. Buradaki ciddi sorun, Büyükşehir'in yargı kararlarını dikkate almaması ve keyfiyetle hareket etmesidir. Kamu kurumu statüsünde olan Mimarlar Odası, Anayasal haklarından doğan anlayışla projenin kanunlara aykırı olduğu görüşünü savunarak dava açmıştır ve haklılığı ortaya çıkmıştır. Büyükşehir, İlçe Terminali'nide içine alan Millet Bahçesi imar planı ile projeyi yasal hale getirmeye çalıştı ancak orada durdurma kararı var, büyük ihtimalle iptal kararı gelecek. Büyükşehir Belediyesi bu inadından vazgeçmeli "diye konuştu. 

ŞENER: SBB'Yİ HUKUKA 
UYMAYA DAVET EDİYORUM 

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener ise "Hukuka uygun yatırımları destekliyoruz. Ancak Büyükşehir Belediyesi ısrarla hukuka uygun olmayan projeleri kentin gündemine taşıyor. Bu nedenlerle açmış olduğumuz davalarda mahkemeler de yapılan işlerin hukuka uygun olmadığına kanaat getirerek yürütmeyi durdurma ve imar planlarına iptal kararı veriyor. Son olarak terminal projesinde de iptal kararı verildi. Büyükşehir'i yargı kararlarına uymaya davet ediyorum "diye konuştu.  Zekeriya FIRAT 

Samsun'da ikinci millet bahçesi yargıya takıldı - Habere gitmek için tıkla

İlçe Terminali projesini içine alan SBB'nin Millet Bahçesi projesi ile ilgilide Mimarlar Odası tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.