İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş: Eviniz mezar olmasın!

TAKİP ET

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, kentsel dönüşüm bekleyen mahallelerde yaşayan vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Bu konutların bize mezar olmaması lazım. 'Her şeyi devlet versin, çare bulsun' değil, vatandaş da tutacak. Çözüm üretmemiz lazım" dedi.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkez üssü, 11 kentte büyük yıkımlara neden olan depremlerin şiddeti Samsun'da da hissedildi. Ladik havzasından geçen Kuzey Anadolu fay hattına 80 km uzaklıkta olan ve deprem riski bulunan Samsun'da kentsel dönüşümler halen laftan öteye gidemedi.

100 binin üzerinde konutta imar barışından yararlandığı Samsun'da, 'ya deprem olursa' korkusu vatandaşları korkutuyor. Özellikle İlkadım'da bulunan 'riskli konutlar' tedirgin ediyor.

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, önceki hafta mecliste yaptığı konuşmada; "Ladik-Havza merkezli 7,7 ile 7,8 büyüklüğündeki bir depremin İlkadım'da doğru dürüst bina bırakacağı kanaatinde değilim. Eski yapıların çok olması nedeniyle bunu diyorum. Vatandaşların binalar içerisinde ölmesini istemiyoruz. Bizim durumumuz vahim. Herhalde İlkadım ilçesinin 3’te 2’sini yıkmak zorunda kalma durumuyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullanmıştı.

HHALK GAZETESİ'NE KONUŞTU
Başkan Necattin Demirtaş, HHALK Gazetesi Haber Editörü Noyan Alper Cabbar'a açıklamalarda bulundu. Demirtaş, şöyle konuştu; "Kentsel dönüşüm alanı içerisindeki olan yapılar çok eski yapılar ve ilkel usullerle yapılmış yapılar. Ama vatandaş şu anda hayatını idame ettiriyor. Ne yapıyor kendisi, oğlu, bir de kızını yanına almış, asgari ücretli, zaten dar gelirliler. Şimdi biz diyoruz ki; 'yaşanacak yer de olsa yıkılacak.' Vatandaş 'benim başka gidecek yerim yok, imkanım da yok. Ancak bu kadar yaşayabiliyorum' diyor. Diyoruz ki; 'yıkalım, deprem olduğunda zarar görme.' 

ADAMLARI ORTADA BIRAKIYORUZ
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Adamın 100 metrekare  yeri var. Arsa bedeline değer koyuyoruz. Konutuna değer koyuyoruz. Üç katlı bir binada 250 Bin TL arsa, 250 bin TL de bina değeri çıkıyor. Şimdi adamın 3 göz evi var, yıkıyoruz. Adama 3 göz evine bir ev veremiyoruz. İnsanların evlerinin yıkılmasına itirazı yok ancak adamları ortada bırakıyoruz. Standart yakalayamıyoruz. Devlet, bu insanların kafasını sokacağı bir konut üretmeli. Hem vatandaş ödesin, hem de devlet üstlensin. Madem bu yapı stokunu değiştirmek istiyoruz, sıkıntıya da gövdemizi koyalım. Böyle olursa o zaman iş çözülür" dedi.

MESELE; ADAM HASTA OLMADAN 
TEDBİRİMİZİ ALABİLMEKTE

Necattin Demirtaş, şöyle konuştu; "Mahalle toplantıları yapacağız. Vatandaşa anlatacağız. İnşallah geri adım atmazlar. Anadolu, Zeytinlik ve Kadıköy'de ilk hamleyi burada çözmüş olacağız. Arkasından Hastanebaşı ve Kökçüoğlu. Pazar Mahallesi; eğer deprem olsa oralarda bir şey kalmaz. Ama hepsini bir anda yapmamız zaten mümkün değil. Cumhurbaşkanımıza da dile getirmiştim. Havaalanı olduğu bölgeyi eğer bize rezerv alan olarak verirseniz, biz oraya yaparız, bir kısmını taşırız. İstediğimiz şekilde yaparız. Depremler sonrası artık kimse 'beni ilgilendirmiyor' diyecek durumda değil. Devleti yönetenler de değil, biz de değiliz. Böyle bir lüksümüz yok. Hepimiz el ele vererek bu meseleyi çözmeliyiz. Mesele; adam hasta olmadan tedbirimizi alabilmekte."

HERKES FEDAKARLIK YAPACAK
Necattin Demirtaş, "Samsun, 1. derece deprem kuşağına yakın bir bölgede. Ladik'ten fay hattı geçiyor. Orada meydana gelen bir deprem en son 1940'lı yıllarda olmuş,  o günün rakamına göre çok insan ölmüş. Ladik Gölü de böyle oluşmuş diyorlar. 80 sene sonra gelmeyeceğini kimse garanti edemez. Bilim insanlarını dinliyoruz. Kırılma bizim bu tarafa doğru geliyor. Kırılma halinde İlkadım'da gerçekten üçte ikisi gider. Eğer bir çözüm üretemezsek biz de çok ciddi insan kayıplarına maalesef uğramak zorunda kalabiliriz. İşte burada vatandaşımıza görev düşüyor. 'Efendim benim şu kadar yerim var. Bu kadar isterim, şu kadar isterim' değil. Herkes fedakarlık yapacak. Sağlık değil. Ölmek mi, yaşamak mı? Bir kişinin yaşaması için dünyayı verirsin ama adamın elinde kamerada gördüm. Çocuğunu tutmuş elinden kimse gelemediği için orada zaman içerisinde can verdi. Unutulmaz hiçbir zaman unutamayacak. O psikoloji ile yaşayacak. Benim eşim üç sene saat 3'te uyanıp, 'hadi gidelim dışarı çıkalım' diye bağırıyordu. Yani böyle psikoloji çok kötü bir şey. Allah'ım düşmanımıza dahi göstermesin diyorum."

MARKETLERE EKİP GÖNDERECEĞİM
Başkan Necattin Demirtaş, "Son zamanlarda zincir marketler ve bankalar. Kolon kesme iddiaları var. Belediye Başkanlığım dönemimde imar yasasına uygun olmayan hiçbirşeyimiz olmadı. Olamaz da. Haklı nedene dayanmadığı müddetçe 'benim akrabamdır, bilmem nedir' olmaz. Binaları kontrol etme şansım var mı? Yok, bizim güvendiğimiz ekiplerimiz kaçağa müsaade etmeyen, kendi kardeşim de olsa hiç kimsenin yasal olmayan bir işlem yapmasına müsaade etmiyoruz. Mesela vatandaş diyor ki; 'benim bina sağlam mı, çürük mü?' Ekip kurup test ettireceğiz. Kendisi de yerinde dönüşüm yapabilir. Dükkan vesaire olan bölgelerde özel ekip kurduracağım. Mevcut planla ilaveten kesilen biçilen bir şey yapılmış sorgulatacağız. Kolun kes, şöyle yap göz yummadım. İşyeri ruhsatı uygun değilse kaçak muamelesiyle yıkım işini devreye koyuyoruz.  Adam kolunu kesmiş, bizde kolon gözüküyor. İlaveler yapmış, uzatmalar yapmış. Tekrar bir tarama yaptıracağım. Her şeye rağmen atlanan bir şey varsa çıksın ortaya." ifadelerini kullandı.

3 MAHALLEYE ÇAĞRI YAPTI
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı; "Ben de bu bölgenin çocuğuyum. Kentsel dönüşümün tabi olması gereken Hastanebaşı çocuğuyum. Biz gece kondularda büyüdük. Bu konutların bize mezar olmaması lazım. Sadece; 'her şeyi devlet versin, çare bulsun' değil, vatandaş da tutacak. Böyle bir tehlikeyle karşı  karşıyayız. Israrcı olmak yerine duyarlı davranarak, orta noktayı bulup birlikte çözüm üretmemiz lazım. Anadolu, Zeytinlik, Kadıköy mahallelerinde Bakanlığın projesi imzalaması lazım. Ben uygulamayı bildiğim için söylüyorum. Karşılığında mevcut hazır konutlardan veriyorlar ya da yerinde dönüşümse oradan veriyorlar. Bu anlaşmalara şimdiden gitmeleri lazım. Çünkü bu yapılırsa bir avantaj sağlamış olacaklar. Kendileri için ileride belki bu imkanları da geriye tepebilir. Çünkü çok büyük bir kentsel dönüşüm talepleri var ülkemizde. İstanbul ayağa kalktı. Biz bir adım öndeyiz, bu manada onlar için söylüyorum. Şu anda çok ciddi bir katılım  olmadı. Bana verilen bilgiye göre mahallelerde hala tereddütler var. Bence terettüt etmeyin. Zaten gezeceğiz, anlatacağız. Mutlak surette Bakanlık'la olan protokolleri imzalamaları lazım." N. Alper CABBAR

Demirtaş; İlkadım'ın 3'te 2'si Kalmaz! - Habere gitmek için tıkla

Samsun'da kentsel dönüşüm yok! Ya deprem olursa? - Habere gitmek için tıkla