IMF: Gelişmekte Olan Ülkeler Küresel Ekonomiyi Daha Fazla Etkiliyor

TAKİP ET

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin G20 ülkeleri içindeki şokların küresel ekonomiyi giderek daha fazla etkilediğini bildirdi. Gelecek hafta yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölüm öne çıkıyor.

Raporda, son 20 yılda yüzde 6'lık etkileyici bir büyüme kaydeden Türkiye'nin de aralarında bulunduğu G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin, artık küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30'unu ve küresel ticaretin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu vurgulanıyor.

Bu ekonomilerin küresel piyasaları etkileyebilme potansiyeli ve küresel değer zincirlerine entegrasyonlarıyla birlikte sistemik bir hal aldığına dikkat çekiliyor. Raporda, bu ekonomilerden kaynaklanan şokların küresel aktivite üzerinde daha büyük etkilere yol açabileceği ifade ediliyor.

Özellikle Çin öncülüğündeki G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şokların etkisinin arttığı belirtiliyor. Bu ekonomilerdeki şokların, diğer gelişmekte olan piyasalardaki üretim değişimini yüzde 10'unu etkilediği vurgulanıyor.

Geleceğe yönelik simülasyonlar, G20'nin gelişmekte olan piyasalarındaki makul bir büyüme ivmesinin orta vadede küresel büyümeyi destekleyebileceğini gösteriyor. Ancak politika yapıcıların, gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şok olasılığını yönetmek için yeterli tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme ihtiyacına dikkat çekiliyor.

IMF'nin bu uyarısı, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki rolünün giderek arttığını ve bu ülkelerin ekonomik politikalarının küresel dengeleri etkileyebileceğini vurguluyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomi gelişmekte olan ülkeler samsun haber gündem haber