İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak; "İmar affı ölüme davetiye çıkartıyor"

TAKİP ET

İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, kaçak yapılara yasal statü kazandıran imar affının ölüme davetiye çıkardığını belirterek, "İmar affı uygulamalarına son verilmeli, imar affından yararlanan yapılar denetlenmelidir "dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, 17 Ağustos depreminin 23. yılında açıklama yaptı. Talak, "Çıkarılan yasa ve yönetmelikler, yıllara dayanan çalışmalarla oluşturulan plan ve projeler uygulama aşamasına geçemeden kağıt üzerinde kalıyor. Ne yazık ki yapılan çalışmalar daha çok afet sonrası yara sarma düzeyinde kalıyor "dedi. 

İMAR AFLARINA SON VERİLMELİ 

İmar aflarının ölüme davetiye çıkardığını kaydeden Talak, "Ülkemizde imar afları kaçak yapılaşmanın en önemli teşvik unsurlarından birisi olmuş, toplumun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını belirsizliğe sokmuştur. Devletin bir binaya iskan ruhsatı vermesi vatandaşına o yapıda güvenle oturabileceği yönünde güvence sunması anlamına gelir. Oysa mühendislik hizmeti almamış bu yapıların, doğa olayları karşısında hasara uğramaları halinde sorumluluk bu kararı alan devletin, siyasi iktidarın üzerindedir. Her seçim öncesi siyasi ikbal uğruna gündeme getirilen imar affı uygulamalarına son verilmeli, imar affından yararlanan yapılar denetlenmelidir "diye konuştu. 

MEVCUT YAPI STOĞU GÜÇLENDİRİLMELİ

Mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Talak, "2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan ve 2012-2023 yıllarını kapsayan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı"nda (UDSEP) alınan kararların uygulamaya geçirilmesi depreme hazırlık konusunda en önemli çaba olacaktır. Mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması konusundaki çalışmalar hızlandırılmalı, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır." 

'DEPREM MASTER PLANI TASLAĞINI  HAZIRLADIK'

Talak açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz oldukça zor bir dönemden geçmektedir. Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır. Üstelik kentlerimiz öylesine kalabalıklaşmış, plansızlık, kaçak yapılaşma öylesine ilerlemiş, afet toplanma alanları ranta açılmıştır ki can ve mal kaybı açısından da büyük bir tehlike bizleri beklemektedir. Başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestirmek zordur. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak hem yetkili kurum ve kuruluşlara hem de tüm kamuoyuna seslenmek istiyoruz: Bu karamsar tabloyu el birliğiyle tersine çevirmemiz mümkündür. Biz İMO olarak tüm bilimsel-teknik birikimimizle, sahada edindiğimiz tecrübe ve yetişmiş kadrolarımızla, başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önleme konusunda görev almaya hazırız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sorunlar da bellidir, çözümleri de. Yeter ki çözüm için ortaya irade konulsun. Bu bağlamda Samsun Deprem Master Planı Taslağını hazırladık, ilgilerle paylaştık. Geliştirerek tamamlamak için işbirliği bekliyoruz."

Feride SEZGİN