Intel, Yapay Zeka İçin Dünyanın İlk Sistem Dökümhanesini Faaliyete Alıyor!

TAKİP ET

Intel, yapay zeka çağının ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış dünyanın ilk sistem dökümhanesini faaliyete geçiriyor. Bu girişim, Intel'in 2030 hedeflerine ulaşma ve ekosistem ortaklarını genişletme çabalarının bir parçası olarak ön plana çıkıyor. İşte detaylar...

Intel, yapay zeka çağını şekillendirmek adına dünyanın ilk sistem dökümhanesini faaliyete geçiriyor. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Arm CEO’su Rene Haas, ve Open AI CEO’su Sam Altman gibi önemli isimlerin katıldığı Intel Foundry etkinliğinde, Intel 14A işlem teknolojisi, özel düğüm evrimleri ve Intel Foundry Advanced System Assembly Test (ASAT) yetenekleri içeren bir yol haritasını duyurdu.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, yapay zekânın teknoloji ve silikon anlayışını derinden değiştirdiğini belirterek, Intel Foundry'nin dünya çapında inovatif çip tasarımcıları için eşi benzeri görülmemiş bir fırsat sunduğunu vurguladı. Intel 18A sürecinde Microsoft'un çip tasarımını üreteceği bilgisi, şirketin tasarım zaferlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Bu hamle, Intel'in çip tasarımlarını hızlandırmaya yönelik hazır olduğunu gösterirken, Synopsys, Cadence, Siemens ve Ansys gibi ekosistem ortakları da müşteri tasarımlarını etkinleştirmeye hazır araçları, tasarım akışlarını ve fikri mülkiyet portföylerini duyurarak destek verdiler.

Intel'in genişletilmiş süreç teknolojisi yol haritası, Intel 14A’yı içererek, 2025 yılında Intel 18A ile işlem liderliğini yeniden kazanmayı hedefliyor. Intel Foundry, Intel 18A, Intel 16 ve Intel 3 dahil olmak üzere çeşitli dökümhane proses nesillerinde tasarım kazanımları ve ASAT yeteneklerinde önemli bir müşteri hacmine sahip.

Ayrıca, Intel'in Arm ile işbirliği yaparak Arm tabanlı çipler için dökümhane hizmetleri sağlayacak olan "Emerging Business Initiative" (Gelişmekte Olan İşletme Girişimi) ilişkisi, teknoloji geliştirme ve inovasyonu teşvik etme amacını taşıyor.

Intel Foundry'nin sürdürülebilirlik hedefleri arasında 2023 yılında fabrikalarında %99 yenilenebilir elektrik kullanma, 2030 yılında dünya çapında %100 yenilenebilir elektrik ve sıfır atık hedefleri de yer alıyor. Bu adımlar, Intel'in endüstrinin en sürdürülebilir dökümhanesi olma yolundaki önemli taahhütlerini yansıtıyor.

yapay zeka İntel Dünyanın İlk Sistem Dökümhanesi Faaliyet