Irak-Türkiye Petrol Hattında Belirsizlik: Boru Hattı Yasal ve Mali Engellerle Kapalı

TAKİP ET

Irak'ın Kürt bölgesinden gelen petrol akışının durumu hakkında belirsizlikler sürüyor. Yasal ve mali engeller nedeniyle, Irak-Türkiye petrol boru hattının açılmasıyla ilgili henüz net bir karar verilmiş değil.

Irak'ın Kürt bölgesinden gelen petrolün akışıyla ilgili belirsizlikler devam ediyor. Kaynaklar, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının gündemde olmadığını ifade ediyor.

Irak-Türkiye petrol boru hattının kapatılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, petrol arzının geleceği hakkında belirsizlikler sürüyor. Reuters'e konuşan üç kaynak, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ini taşıyan boru hattının, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının hala belirsizlik içinde olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklardan biri, şu anda yeniden akışın başlatılmasının tartışılmadığını belirtirken, diğer iki kaynak da OPEC+'nın petrol fiyatlarını destekleme planının bir parçası olarak Irak'ın petrol ihracat kesintilerini derinleştirmesiyle birlikte kuzeye yönelik akışların yeniden başlamasının gündemde olmadığını ifade etti.

Kürt Petrol Endüstrisi Birliği'nin (APIKUR) tahminlerine göre, günde yaklaşık 450 bin varil ham petrol Türkiye üzerinden Irak'ın kuzey petrol ihracat güzergahından akıyordu. Bu rotanın kapatılması, Irak'ın yaklaşık 11 ila 12 milyar dolarlık bir kayıp yaşamasına neden oldu.

APIKUR sözcüsü, birçok toplantıya rağmen ne APIKUR ne de üyelerinin Iraklı veya Kürt yetkililerden ihracatın yeniden başlamasını sağlayacak herhangi bir resmi teklif veya anlaşma almadığını belirtti.

Hatırlanacağı üzere, Uluslararası Ticaret Odası (ICC), Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminata mahkûm etmişti. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu açıklamıştı, ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi, Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını belirtmişti.

Irak-Türkiye Petrol Hattı Irakın Kürt bölgesi Boru Hattı Yasal ve Mali Engellerle Kapalı APIKUR APIKUR sözcüsü Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ekonomi samsun haber gündem haber