İş cinayetleri  hız kesmiyor ! 

TAKİP ET

Samsun Tabipler Odası, DİSK, KESK TMMOB ve Diş Hekimleri Odası, iş kazalarının her geçen gün arttığına dikkati çekerek 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nın değişmesini talep etti. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG) verilerine göre, 2021 yılında 2 bin 170 işçi hayatını kaybederken, Türk Tabipleri Birliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) ve Türk Dişhekimleri Birliği, '6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nın değiştirilmesi talebiyle basın toplantısı düzenledi. 

TAŞERON YAYGINLAŞTI 

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi; "2013 yılında İSİG meclisinin kayıtlarına göre, 1235 işçimizi, 2021 yılında 2170 işçimizi önlenebilir iş kazası cinayetlerinde kaybettik. Yani, yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana yıllar geçti, iş kazaları sonucu can kayıpları, hız kesmeden, devam ediyor.

6331 Sayılı Yasa, toplu ölümleri önleyemediği gibi, bu katliamların yargılamalarında, sadece yakınlarını kaybeden işçi ailelerinin değil, kamu vicdanını rahatlatabilecek bir yargılama zemini de oluşturamamıştır. İşçilerin sağlığı ve güvenliği kamusal bir sorumluktur. Esnek ve kuralsız çalışmayı, geçici iş ilişkisini, taşeronlaştırmayı yasal hale getiren, kıdem tazminatlarını, sendikal hak ve yetkileri budayan işçi sağlığı ve iş güvenliğini işveren yükümlülüğü olarak görmeyen, örgütlülük önüne engeller koyan yasa ve diğer düzenlemeler iptal edilmelidir."

Feride SEZGİN