İş kazalarında şaşırtan tablo

TAKİP ET

Türkiye'nin ilk 15'inde yer alan sanayileşmiş illerinde iş kazaları yüksek miktarda yaşanırken, üretim sanayi yoksunu Samsun ölümlü iş kazalarında Türkiye'de 10., Karadeniz'de ise zirvede yer aldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Türkiye genelinde 2022 yılının ilk 9 ayında meydana gelen ölümlü iş kazalarının sonuçlarını açıkladı. 9 ayda toplamda 1359 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, iller arasında ölümlü iş kazaları sıralamasıda yapıldı. 

Türkiye'nin üretim sanayisi anlamında ilk 15'inde yer alan kentlerinde ölümlü iş kazaları yüksek oranda yaşanırken, üretim sanayi yoksunu Samsun ölümlü iş kazalarında Türkiye'de 10., Karadeniz'de ise zirvede yer aldı. 

İSTANBUL ZİRVEDE 

Yılın ilk 9 ayında en fazla işçi ölümü İstanbul'da yaşandı. İstanbul, 187 işçi ölümü ile zirvede yer aldı. İzmir'de 60, Muğla'da 44, Antalya'da ve Bursa'da 43, Denizli ve Gazintapte'de  41, Kocaeli ve Mersin'de 40, Konya ve Samsun'da 37 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. 

SAMSUN KARADENİZ 
BÖLGESİNDE ZİRVEDE 

Aynı dönemde Manisa'da 35, Ankara'da 32, Aydın ve Kayseri'de 31, Şanlıurfa'da 30 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Samsun, Türkiye genelinde en fazla ölümlü iş kazası meydana gelen 10. il konumunda yer aldı. Samsun ölümlü iş kazalarında ise Karadeniz bölgesinde zirvede yer aldı. 

TELATAR:İŞÇİ HAYATI 
TÜRKİYE'DE UCUZ 

TMMOB'da elektrik mühendisi olarak yıllarca iş sağlığı ve güvenliği alanında raporlar kaleme alan CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, Türkiye'de kanunların caydırıcı uygulanmaması nedeniyle iş kazalarında acı tablo ile karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekti. "Ne yazık ki iş sağlığı ve güvenliğine verilen değeri bu acı tablodan görebiliyoruz "diyen Telatar, "Avrupa Birliği standartlarına göre yasaların düzenlendiği söylensede uygulamada göremiyoruz. Sermayeden yana yaklaşım sağlanıyor. İş sağlığı ve güvenliği konusu gözardı ediliyor. İşçiyi korumak bilgilendirmeden ve yasaların etkin şekilde uygulanmasından geçer. İşçinin hayatının ucuz sayıldığı ülkemizde bu anlayış devam ettiği sürece, bu tür vakalar durmaz. Devlet görevlerini yerine getirmekle görevli. Bir emekçi kolay yetişmiyor. Türkiye'nin sanayileşmiş kentlerinde ölümlü iş kazaları yüksek oranda yaşanırken, sanayi kenti olma iddiasında olan Samsun'da ölümlü iş kazalarında ciddi oranda artış var. Yetkililerin bu tabloyu görmelerini ve önlem almaları yönünde çağrı yapıyorum "ifadelerini kullandı.  Zekeriya FIRAT