İshak Memişoğlu'ndan Samsun'daki doğa katliamına tepki: 'Tıraşlamanın ÇED raporu ve onaylı planı nerede?'

TAKİP ET

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Bayraktepe Tabiat Parkı'nda SBB ekiplerinin başlattığı doğa katliamına tepki gösterdi. Memişoğlu, "400 metre içeri doğru tıraşlama çalışmasının ÇED raporu ve onaylı imar planı nerede?" diye sordu.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde yer alan ve eşsiz doğası ile kendine hayran bırakan Atatürk'ün temsili evininde bulunduğu Bayraktepe Tabiat Parkı'nda, Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) ekipleri, doğa katliamına başladı. 

Samsun-Ordu Karayolu'nun Bayraktepe Tabiat Parkı altında kalan kısmının 400 metre içeriye doğru traşlanmasını öngören SBB Meclisi'nde kabul edilen plan sonrası başlayan doğa katliamı, tepkileride beraberinde getirdi. Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, görev süresi dolan SBB Başkanı Mustafa Demir'in böyle bir doğa katliamına yol açan çalışmanın talimatını vermesine tepki gösterdi. 

6 BİN METREKARELİK AĞAÇLIK ALAN YOK EDİLDİ 

Memişoğlu, "Görevinin bitmesine 2 gün kala kentin değerlerini yok etme alışkanlığından vazgeçmeyen Mustafa Demir, Kirazlık Petrol Ofisi karşısından başlayıp 1500 metre Çarşamba istikametine doğru yaklaşık 700 dönümlük alanda kaya  dökülmelerini bahane göstererek meclisten geçirdiği planı yürürlüğe soktu. Bahse konu alanda Mustafa Demir'in işletmeleri de bulunuyor. Kendi işletmelerine değer katmak uğruna Samsun'un doğal ve kültürel değerlerini yok etmeyi görevinin son günlerinde  de ihmal etmedi. Adeta yangından mal kaçırırcasına iş makinalarını alel acele bölgeye sokan Mustafa Demir, Mimarlar Odası'nın açtığı davadan iptal sonucu çıkması ihtimaline karşılık alandaki ağaçları hızla söktürmeye başladı. Yapılan tahribatla şuana kadar yaklaşık 6 bin metrekare ağaçlık alan katledildi "dedi. 

BÖLGEDE KAYA MEZARLARI VAR

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Orada acele şekilde ağaç sökümüne başladılar. AK Partili Meclis Üyesi Aydın Çift, TEMA ve Mimarlar Odası'nın müdahalesi ile şuan için çalışma durmuş görünüyor. Girişimlerimiz devam edecek. Orada yaptığımız inceleme sonucu kaya mezarlarının bulunduğuna dair tespitte bulunduk. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na burası ile ilgili yazı yazdık. Burada kaya mezarları olduğu için Kurul'dan izin alınması gerekiyor. Buradan çıkacak tahkimatın Eti Bakır'ın denize kuracağı kimsayasal atık depoları için dolgu alanında kullanılacağı söyleniyor. SBB Meclisi'nden geçen planda, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinin patlatarak çalışma yapılması gerektiği yönünde görüşü var. Bu büyük tehlikedir.Böylesi büyük bir projenin Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporu nerede? ÇED raporu yok. Diğer taraftan görev süresi dolan bir başkanın böyle bir çalışmaya imza atması yeni başkana da saygısızlıktır. Ancak Mustafa Demir'in kenti yönetme şekli budur. Daha vahimi SBB Başkanı Mustafa Demir'in bir süre belediyede danışman olarak kalacağı söyleniyor "ifadelerini kullandı. 

samsun tekkeköy doğa çevre ishak memişoğlu