İsrail, Gazze'yi İkiye Bölmek İçin Yol İnşa Ediyor

TAKİP ET

The Wall Street Journal'a göre, İsrail, Gazze'nin kuzey ve güney bölgelerini ayırmak amacıyla askeri hareketliliği artırmayı hedefleyen bir yol inşa ediyor. Ancak bu adım, Gazze Belediyesi'ne ait araçlara yönelik saldırılarla birlikte bölgedeki gerilimi artırabilir.

The Wall Street Journal'ın iddiasına göre, İsrail, Gazze'nin kuzey ve güneyini birbirinden ayırmak amacıyla 8 kilometrelik bir çakıl taşlı yol inşa ediyor. İsrail ordusundan alınan bilgilere göre, bu yolun amacı İsrail'in bölgedeki askeri hareket kabiliyetini artırmak ve güvenli bir şekilde operasyonlarını yürütmek. Yolun, Gazze şehrinin doğu-batı ekseninde kesilen eski yolun kuzeyine inşa ediliyor olması dikkat çekiyor.

İsrail'in Kanal 14 televizyonunda yayınlanan görüntüler, İsrailli mühendislerin tasarladıkları güzergahta yapıları yıkmayı planladığını ve askeri koridoru genişletmek için yola çakıl dökmeye başladığını ortaya koyuyor. Yapılan yolun Gazze'deki operasyonların sonlanana kadar İsrail kontrolünde olacağı belirtiliyor.

Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Jacob Nagel, bu ayrımın "sembolik" olduğunu ifade ederken, yolun üzerinde kontrol noktaları oluşturulabileceğini söyledi. Ayrıca, Gazze sınırına yaklaşık 1 kilometre çapında bir tampon bölge kurulduğu ve ABD'nin bu bölgeye Filistinlilere giriş izni verilmeyeceğine dair karşı çıkışları hatırlatılıyor.

Öte yandan, İsrail ordusunun Gazze Belediyesi'ne ait araçları hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Muhenna, belediyenin merkezinde bulunan garajlarına düzenlenen hava saldırısının araç ve makinelerin yanarak kullanılamaz hale gelmesine neden olduğunu belirtti. Muhenna, İsrail'in daha önce de belediyeye ait araçları imha ettiğini ve bu saldırının kentteki temel hizmetlerin felce uğramasına yol açacağını ifade etti. Gazze Belediyesi, uluslararası müdahalenin acil olarak gerektiğini vurgulayarak, İsrail ordusunun tahrip ettiği tesislerin yeniden inşası için işbirliğini hızlandırma çağrısında bulundu.

dünya ABD İsrail Gazze Filistin Savaş Para yol askeri