İsrail'in Saldırılarından Sonra Görüntüler Ortaya Çıktı: İran Hava Üssünde Hasar

TAKİP ET

Cuma sabahı erken saatlerde gerçekleşen İsrail saldırısının ardından yayınlanan uydu görüntüleri, İran'ın hava üssündeki hasarı gözler önüne serdi. İsfahan'daki bir havaalanındaki hava savunma sisteminin bir kısmının hasar aldığı görüldü.

İsrail'in, Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği şüpheli saldırının ardından, 13 Nisan'da İran'ın İsrail'e misilleme amaçlı saldırısı gerçekleşmişti. Cuma günü ise İsrail'in, İran'ın nükleer programının merkezi olan İsfahan'a saldıracağı haberleriyle birlikte, hasarın muhtemel hedefi ve boyutu hakkında çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı.

BBC Verify ekibinin analizine göre, Umbra Space tarafından çekilen 15 Nisan tarihli uydu görüntüleri, Shikari hava üssünde bir S-300 hava savunma sisteminin hasar aldığını ortaya koydu. Görüntülerde, muhtemelen bir radarın etrafındaki hasar ve enkazlar net bir şekilde görülüyordu.

BBC'nin analizine ek olarak, Planet tarafından çekilen ve aynı alanda bir yanık izi gösteren optik uydu görüntüleri de hasarın boyutunu doğruladı.

Ancak henüz İsfahan'ın nükleer tesislerinden elde edilen bir görüntü bulunmamakla birlikte, BM Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı "İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını" açıkladı.