İsrail Müzakere Heyetinden Yeni Talep

TAKİP ET

İsrail müzakere heyetinin, Hamas ile esir takası ve Gazze'de ateşkes konularını görüşen heyetin, Savaş Kabinesi'nden yetkilerinin genişletilmesini talep edeceği bildirildi.

İsrail merkezli Walla haber sitesine göre, İsrail Savaş Kabinesi'nin esirlerin serbest bırakılması müzakerelerini dondurma konusunu yarın tartışması bekleniyor.

Adı açıklanmayan İsrailli yetkili, müzakere heyetinin şu ana kadar çözümsüz kalan durumu aşmak için Başbakan Binyamin Netanyahu'dan yetkilerinin genişletilmesini isteyeceğini ifade etti.

Hamas'ın son haftalarda esneklik gösterdiğini belirten yetkili, İsrail'in Paris'te sunulan genel hatların ötesinde esneklik göstermediği sürece Hamas'ın da aynı şekilde davranacağını vurguladı.

Müzakere heyetinin, güncellenmiş pozisyonlarla anlaşma sağlamak ve mevcut durumu aşmak istediğini ancak İsrailli siyasi ve askeri yetkililerin bu düşünceye karşı çıktığını kaydetti.

Gazze'de Neler Yaşandı?

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle 7 Ekim 2023'te İsrail'e kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail'in verilerine göre, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsrailli öldü, 5 bin 132 kişi yaralandı.

Bu süreçte Gazze'de en az 13 bin 430 Filistinli öldü, 72 bin 156 kişi yaralandı. İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 585 askerinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmalara verilen "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Ancak binlerce Filistinli hala alıkonulmaya devam ediyor.

İşgal altındaki bölgelerde yaşanan çatışmalarda ise 423 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmalarında ise 232 Hizbullah mensubu, 45 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

israil müzakere hayeti yeni talep dünya gazze ABD savaş