İstanbul'un Sembolü "Birinci Şube" Yıkılıyor

TAKİP ET

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü kampüsündeki "birinci şube" olarak bilinen 10 katlı bina, büyük ölçüde yıkıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İnşaat Emlak Şube Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, boşaltılan ve depreme dayanıksız olduğu belirtilen bina, yıkım işlemleriyle karşı karşıya. Yaklaşık 50 yıl boyunca hizmet veren 10 katlı yapı, İstanbul'un çeşitli olaylarına şahitlik etti.

Halk arasında "birinci şube" olarak anılan bina, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası gözaltına alınanların işlemleri için kullanıldı ve Siyasi Şube Müdürlüğü'nün terör, kaçakçılık, istihbarat gibi olaylara ilişkin çalışmalarına tanıklık etti.

İhtiyaçların değişmesiyle birlikte bina, en son Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne ev sahipliği yapmış, ancak 2023'ün ocak ayında hizmet vermeye son vermişti. Şubelerin taşınmasının ardından yıkımına başlanan bina, artık son aşamaya geldi.

Bina koridorlarında gazetecilerden avukatlara, vatandaşlardan polislere kadar birçok kişinin anılar biriktirdiği bilinirken, yıkım sürecinde bazı avukatların hatıra olarak molozlardan taş parçaları aldığı belirtiliyor.