İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar :"Bu sansür yasasıdır"

TAKİP ET

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM'de bazı maddeleri kabul edilen Basın Yasası'nı 'Sansür Yasası' olarak nitelendirdi. Yaşar, "Sansür Yasası Türkiye'de Ne basın bırakır, ne de yayın bırakır "dedi. 

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, her zaman internet haber sitelerinin yasal bir statüye kavuşturulmasından yana olduklarını belirterek, internet haber sitelerinde çalışan gazetecilere 'Basın Kartı ve 'Gazeteci' unvanı verilmesini savunduklarını söyledi.

'TÜRKİYE'DE  BASIN KALMAZ'

TBMM'de görüşülen ve bazı maddeleri kabul edilen Basın Yasası'nı 'Sansür Yasası' olarak nitelediren Milletvekili Yaşar, " Bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuş olduğumuz kanun teklimizde;Sansür yoktur, baskı yoktur.Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlanma yoktur. Belki de bu yüzden bizim kanun teklifimiz, iktidar tarafından bugüne kadar dikkate alınmamıştır. İktidar tarafından yapılan düzenleme kapsamında, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu ve suçu işleyenler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilmektedir.  Düzenleme bu haliyle, ülkemizde ne basın bırakır, ne de yayın bırakır.Yalnızca yandaş basın bırakır "dedi. 

'GÖRÜŞLER BİLE AÇIKLANAMAYACAK'
 
Yaşar açıklamasında şunları kaydetti; "Zaten dışarıdan bakıldığında basın özgürlüğü konuda durumumuz hiç de parlak değildir. Türkiye basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer almaktadır. Bu düzenleme sonrası Türkiye muhtemelen Sudan ve Myanmar’dan sonra basın özgürlüğü konusunda son sıraya yerleşecektir. Düzenleme bu haliyle Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür yasasıdır. Bu düzenleme, seçim öncesi muhalif basını susturma yönelik bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle birlikte, temel haklar, ifade ve basın özgürlüğü ortadan kalkacak ve vatandaşların haber alma özgürlüğü büyük yara alacaktır. Düzenleme, sadece basın ve yayın konusunda değil, aynı zamanda sosyal medya konusunda da ciddi yasaklar ve yaptırımlar getirmektedir. Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde, iktidarın hoşlarına gitmeyen her haber, her açıklama ve her sosyal medya paylaşımı 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu' kapsamına alınacak ve suç sayılacaktır. Yoruma açık olan bu düzenleme, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmasının yolunu açacaktır.Gazeteciler, bilim insanları, 
akademisyenler, dernekler, vakıflar, sendikalar, bilgilerini birikimlerini, herhangi bir konudaki düşüncelerini ve araştırmalarını bundan böyle özgürce, paylaşamayacak. Paylaşanların cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacaktır.Doğru bilgiye ve habere ulaşmak neredeyse imkânsız hale gelecektir. Başta basın yayın kuruluşlarımız olmak üzere, toplumun hemen hemen her kesimi bu düzenlemeye tepki göstermektedir. Bu nedenle, basın ve ifade özgürlüğüne sansür getiren maddeleri geri çekilmelidir.İfade ve basın özgürlüğü birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de Anayasal olarak güvence altına alınmıştır "ifadelerini kullandı. 

Zekeriya FIRAT