İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar: Vezirköprülü kenevir üreticisi mağdur

TAKİP ET

İYİ Parti Milletvekili Yaşar, kenevir konusunda gerekli alt yapı ve sanayi hamlesinin yapılmadığı için Vezirköprülü kenevir üreticilerinin mağdur edildiğini savundu.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM'de yapmış olduğu konuşmada Vezirköprülü kenevir üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. 

Milletvekili Yaşar, "333 üyesi olan bir kooperatif vardı. Vezirköprü'de haftada bir gün pazar kuruluyordu. Kenevir tohumundan ipler yapılıyordu; sapından da, o zaman Kastamonu'da SEKA Kağıt Fabrikası vardı, kâğıt üretiliyordu. SEKA'ların özelleştirilmesinden sonra alternatif naylon polietilen, polipropilenden üretilen ipler de piyasaya çıkınca, otomatikman kenevirin yıldızı sönmüş oldu" diye hatırlattı.

TÜCCAR GERİ ÇEKİLDİ
Bedri Yaşar, "O dönemdeki tek kazancımız, özellikle yerli ve millî tohum olarak "vezir" ve "nazlı" isimli 2 çeşit tescillenmiş kenevir tohumunu bu ülkenin kazanması oldu. 2020 yılında 39 çiftçimiz 1.470 dekar alanda üretim yapmaya başladılar. Kenevirin kg fiyatı 40 lira olarak tespit edildi. Cumhurbaşkanı'nın müjdeli haberi üzerine diğer satın alma işi yapan tüccarlar devreye girdi, 60 lira fiyat önerdiler. Sanayi oluşmayınca özel sektör almadı, 700 milyon civarındaki borcu da Vezirköprülülerin sırtına yüklendi" dedi.

5 ÜRETİCİ KENEVİR EKTİ
İYİ Partili Yaşar, şöyle konuştu; "Vezirköprü'de sadece 5 üretici kenevir ekti 105 dönümde. Endüstriyel kenevirin küresel piyasadaki hacmi yaklaşık 4 milyar dolar. 2025 yılı hedefi de 9-10 milyar dolar olarak belirlenmektedir. TİGEM'in devreye girmesi lazım. Muhakkak satın almaların yapılması lazım. Bölgelerde fabrikaların, imalathanelerin kurulması lazım ki kenevir ekimine Samsunlular devam etsinler. Mağduriyetler giderilsin." Selçuk KAYA