Kadınların Çarşısını Kaynakla Kilitledi

TAKİP ET

Samsun'da kadınların el emeğini satışa sunması için 2019 yılında AK Partili Milletvekili Çiğdem Karaaslan'ın kurdelesini kesip açılışını yaptığı Çarşı 1919'un kapısına Büyükşehir Belediyesi'nce kaynakla kilit vuruldu

Samsun Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülen 'Kadın Emeğine Dair Her Şey' projesi kapsamında; 29 Mart 2019 tarihinde 19 Mayıs 1919'un 100. yılı dolayısıyla kadınların el emeklerini sergileyebileceği Çarşı 1919, İlkadım Anıt Park'ta açıldı. Açılış kurdelesini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan kesti.

ÇARŞININ KAPISINA KAYNAK 
Kadınların el emeklerinin sergilediği Çarşı 1919'a Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce 'yıkım kararı' geldi. Kadınlara tahliye yazısı gönderildi, zabıta ekipleri 'çarşının boşaltılmasını' istedi. Çarşılı kadınlar, anahtarları değiştirmek isteyen zabıta memurlarına izin vermedi. Kadınlar, "Dışarıya çıkmamızı istediler. Buyursun gelsinler, üstümüze kilitliyorlarsa kilitlesinler" diyerek, tepkilerini dile getirdi. 

Çarşıdan ayrılan kadınlar, sabah iş yerine geldiklerinde kapının kilidinin kaynakla kapatıldığını gördü. Zabıta ekiplerince Çarşı 1919'un kapısı açıldı, kadınlar iş yerlerindeki eşyalarını tahliye etti.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, kadınlara destek verdi. Türkel, kadınlara daha iyi bir mekan ayarlanması çağrısında bulundu. CHP'li Başkan, SBB Başkanı Mustafa Demir'i eleştirdi.

DAHA ÖNCE ANLAŞMIŞTIK
SBB Genel Sekreteri İlhan Bayram ise, "Kadınlarımız orada uzun süredir bedelsiz bir şekilde oturuyor. Kendilerine oranın yıkılacağını ve başka bir yerde kendilerine dükkan vereceğimizi söylemiştik. Gerekli yazıları gönderdik. Kendileriyle de anlaşmıştık ama sonradan ne olduysa bu karardan vazgeçmişler. Önce kabul edip şimdi ise ‘çıkmak istemiyoruz’ diyorlar" açıklamasında bulundu.

Kadınlar adına sözcülük yapan Çarşı 1919 esnaflarından Serpil Coşkun, çarşıda 100'den fazla kadının el emeği ürünlerinin sergilendiğini, kendilerine gösterilen yeni 3 dükkanın ürünleri sergilemek için yeterli ve fiziki şartlarının da iyi olmadığını savundu.

'KİRA ÜCRETİNİ VEREMEYİZ'
Serpil Coşkun, "Lütfen bizi anlasınlar. Ücretsiz istiyoruz. Tüm belediyeler bunu yapıyor, Samsun Büyükşehir Belediyesi neden bunu yapamasın" dedi. Serpil Coşkun, şunları söyledi:"Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce buradan çıkarılmak için 2 kez resmi yazı aldık. Kendilerine direndik. 100 kadın, el emeklerimizi satalım, değerlendirelim, bize bu imkanı tanıyın diye kendileriyle defalarca görüştük. Buranın yıkım kararı olduğunu söylediler. Rus Pazarı'ndan 3 tane dükkan verebileceklerini söylediler. A Blok'ta tuvaletlerin yanında layık görülen yer burası. Ancak bu 3 dükkanı bize ücreti karşılığında vermek istiyorlar. Bu ücreti karşılayacak güçte değiliz. Bir de ücreti karşılığı 3 tane küçük 9 metrekarelik bir dükkan ayırıyorlar."

N. Alper CABBAR

2019 yılında açılışı yapılan Çarşı 1919'un kurdelesini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan kesmişti.

Çarşıdan ayrılan kadınlar, sabah iş yerine geldiklerinde kapının kilidinin kaynakla kapatıldığını gördü. Zabıta ekiplerince Çarşı 1919'un kapısı açıldı, kadınlar iş yerlerindeki eşyalarını tahliye etti.

CHP'li Başkan Fatih Türkel, kadınlara destek verdi, SBB Başkanı Mustafa Demir'i eleştirdi.

SBB Başkanı Mustafa Demir