Kaliteli Bir Uykunun Dokuz Formülü

TAKİP ET

Uykuya dalmakta zorlanıyor musunuz veya gece boyunca sürekli uyanıyor musunuz? Bu nedenle sabah uyanmakta da zorlanıyor musunuz? Uzmanlar bu tip uyku sorunlarının son derece yaygın olduğunu ve çözülmesi için neler yapılabileceğini açıkladı.

Yapılan anket çalışmaları insanların çoğunun yeterince uyumadığını düşündüğünü ve Google'da “uykusuzluk” aramalarının geçen yıl hızla arttığını ortaya çıkarıyor. İyi uyku hayati öneme sahiptir; uyku yoksunluğu, artan kardiyovasküler hastalık riskinden tip 2 diyabet ve obeziteye, anksiyete, depresyon ve zayıf bilişsel işlevlere kadar birçok durumla bağlantılıdır.

Aslında, tip 2 diyabetle bağlantı o kadar güçlü ki, geçen hafta JAMA Network Open'da yayınlanan araştırmaya göre, sağlıklı beslenenler bile gecede altı saatten az uyuduklarında hastalık riski hala yüksek çıkıyor.

En iyi gece uykusunu nasıl alacağınıza dair pek çok iyi bilinen ipucu bulunuyor; örneğin, sırt üstü uyumak omurganız için en iyi pozisyonu sunar veya aşırı kiloluysanız yan yatmak eklemler üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki bunlar dışında uyku kalitenizi nasıl iyileştirebilirsiniz? Uzmanlar iyi bir uyku için yapılması gerekenleri anlattı…

65 Yaşından İtibaren Daha Sıcak Bir Odada Uyun: 65 yaş ve üzerindeyseniz, iyi uyku için daha sıcak bir odaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Optimum uyku için oda sıcaklığının 21-23°C arasında olması önerilmektedir.

Hafta Sonları Telafisine Dikkat Edin: Hafta içi yeterince uyuyamadıysanız, uyku borcunuzu hafta sonu ödeyebilirsiniz. Ancak bu süreci küçük parçalar halinde gerçekleştirmek önemlidir.

Alarmı Ertelemekten Suçluluk Duygusu Hissetmeyin: Alarmınız çaldığında erteleme düğmesine basmak, bilişsel testlerde daha iyi performans göstermenize yardımcı olabilir. Ancak uzun süreli erteleme yerine bir veya iki saatlik daha derin uykunun daha faydalı olduğunu unutmayın.

Aynı Saatte Kalkın ve Uyuyun: Her gün aynı saatte yatıp uyanmak, uyku süresinden daha önemli bir faktördür. Düzenli uyku saatleri, erken ölüm, kanser ve diğer sağlık riskleriyle bağlantılı olarak düşük riskle ilişkilendirilmiştir.

Yapay Işık Kullanın: Yapay ışık, vücut saatinin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Özellikle yaşlandıkça gözlerin ışığa olan hassasiyeti azalabilir, bu nedenle yapay ışık kullanmak faydalı olabilir.

Yatak Odasının Karanlık Olduğundan Emin Olun: Çok küçük bir ışık miktarı bile uykuyu bozabilir. Yatak odasını karanlık tutmak, gece uykunuzun kalitesini artırabilir.

Banyoda Yer Işıkları Kullanın: Gece tuvalete kalkmanız gerekiyorsa, zemine ışık veren lambalar kullanabilirsiniz. Bu tür ışıkların loş olması ve uyku üzerinde minimum etkisi olması tercih edilir.

Cinsellikten Yararlanın: Orgazmla seksin uykuya dalma süresini azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı gösterilmiştir. Orgazm, sakinleştirici etkilere sahip hormonlarla bağlantılıdır.

Yemek Zamanlamasına Dikkat Edin: Yeterince uyuyamıyorsanız, yemek yeme zamanlaması bu sorunları aşmanıza yardımcı olabilir. Akşamları ağır bir yemekten kaçının ve mümkünse yemeğin protein açısından zengin, yağ ve şeker bakımından düşük olduğundan emin olun.

uyku uyku kalitesi dokuz formül uyku uyuyamama gece yaşam sağlık tip 2 diyabeti samsunhaber gündem haber