Kanada'dan Süpermarket Hamlesi: Türkiye'den Bir Market Listede

TAKİP ET

Kanada hükümeti, ülkede rekabeti artırmak ve vatandaşlara daha fazla seçenek sunmak için yabancı market işletmecileri arıyor. Wall Street Journal'ın haberine göre, Kanada'nın hedeflediği bu zincirler arasında Türkiye'den Bim Birleşik Mağazalar şirketi de bulunuyor.

Türkiye'de bu hafta sonu yüksek fiyatlar nedeniyle restoran ve kafelere yönelik bir boykot hareketi yaşanırken, Kanada süpermarket sektöründe rekabeti artırmak için yabancı şirketler arayışına girdi.

ABD merkezli ekonomi odaklı yayın organı The Wall Street Journal'ın raporuna göre, Kanada hükümeti, Loblaw Companies Limited, Metro Inc. ve Sobeys Inc. gibi üç büyük market zinciriyle rekabet edebilecek düzeyde olan bir dizi potansiyel aday şirketi araştırıyor.

Şu anda listede bulunan 12 süpermarket zinciri, çoğunlukla Avrupa merkezli olmak üzere, ABD merkezli Holdings dışında 470 indirimli market işleten bir şirketi içeriyor. Kanada hükümetinin ilgisini çeken diğer market zincirleri Almanya, Türkiye, İspanya, Portekiz, Norveç ve Hollanda'da bulunuyor.

Kanada Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, ülkedeki gıda fiyatlarını açıklamamakla eleştirilen üç büyük marketi eleştirdikten sonra, bu araştırmayı başlattı.

Pazarlama profesörü David Soberman, yaptığı açıklamada, listelenen şirketlerin çoğunun piyasa bozucu olarak bilindiğini belirtti ve bu süpermarketlerin Kanadalılara daha iyi fiyatlar sunmak için geleneksel süpermarketlere baskı yapabileceğini ifade etti.

Henüz Kanada'ya yabancı oyuncuları çekmek için hangi mali teşviklerin gerekeceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Ancak, Türkiye dahil diğer ülkelerde olduğu gibi Kanada'da da tedarik zincirindeki aksamalar ve tüketici talebindeki değişimler nedeniyle market fiyatlarında dalgalanmalar yaşandı. Mart ayında market enflasyonu yüzde 1,9 artarak bir önceki yıla kıyasla yavaşlamış olsa da, önceki yıla göre hala artış gösteriyor.