Kanser artık yaşlı hastalığı olarak bilinmiyor

TAKİP ET

Günümüzde, kanserin 50 yaşın altında görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, gençlerde özellikle meme, kalın bağırsak, endometrium, pankreas ve karaciğer kanserinin yaygın olduğunu belirtiyor.

Kanser vakalarındaki artışın nedenlerinin başında ise hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkanlıkları geliyor. Çocukluk çağı obezitesi, şekerli-gazlı içecek tüketimi, fast-food ve işlenmiş et ürünleriyle beslenme, tip 2 diyabet gibi faktörler kanser riskini artırıyor.

Bilimsel araştırmalara göre, son 30 yılda dünya genelinde 50 yaşın altındaki kişilerde kanser görülme oranı yaklaşık yüzde 80 arttı. En sık görülen kanser türleri arasında erkeklerde akciğer, prostat, kalın bağırsak, mide ve karaciğer; kadınlarda ise meme, akciğer, kalın bağırsak, rahim ağzı ve tiroid kanseri bulunuyor. Her 100 kanserden 5-10'u kalıtsal hatalı genlere bağlı olarak gelişiyor. Ailede birden fazla kişide kanser öyküsü varsa, bu durum bazı kanser türlerinin görülme riskini artırabilir.

Kış aylarında kanser tedavisi gören hastalara yönelik öneriler de sunulan habere göre, soğuk hava nedeniyle hipotermi riskine karşı tedbir alınmalı. Ayrıca, bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi ve uygun aşıların yapılması öneriliyor.

Gençlerin kanser gelişim riskini azaltabilmek için ise daha aktif bir yaşam tarzı benimsemeleri, ekran başında geçirilen süreyi sınırlamaları, sağlıklı beslenmeleri, düzenli uyku almaları ve sigara-alkol tüketmemeleri öneriliyor. Ayrıca, kanser tedavisi gören hastalara egzersiz önerilerek tedavi yan etkilerinin hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.