Karadeniz'de Sel Felaketi Riski Var!

TAKİP ET

Dünyanın ortalama sıcaklığının 1 derece arttığını ve bu artışın sel felaketlerini tetiklediğini belirten Dr. Baran Bozoğlu, "Son olarak Şanlıurfa'da yaşadık, Karadeniz Bölgesi de risk altında" dedi

Atakum Belediyesi'nin ev sahipliğinde 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında "2.Yüzyılımızda Su Yönetimi" başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, "iklim krizi, kullanılabilir suyun mevcut durumu ve ülkemizde uygulanan su politikaları" hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

YAĞIŞLAR ŞİDDETLENDİ
Baran Bozoğlu, küresel ısınmanın etkilerinin somut bir şekilde görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: "Dünyanın ortalama sıcaklığı Sanayi Devrimi'ne göre 1,1 santigrat derece artmış durumda. Bu artış, İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık, Karadeniz Bölgesi'nde yağışın şiddetlenmesi ve kısa sürede çok yağışın gelmesi demek."

Türkiye'de iklim değişikliği ve su krizi ile mücadele için yeterli teknolojik altyapının olduğunu belirten Baran Bozoğlu, su politikalarının önemine dikkat çekerek, "İklim değişikliğinin yarattığı sel gibi felaketler bulunuyor. Biz bunu son olarak Şanlıurfa'da yaşadık. Aynı zamanda içme su kaynaklarına ulaşmada problemler yaşıyoruz. Suyumuzu doğru yönetmemiz ve su kaynaklarımızı korumamız lazım. Tarımda yüzde 74 oranında, sanayide ise yüzde 20 oranında su tüketiliyor. Sadece evlerimizde, iş yerlerimizde değil; tarımda ve sanayide de su kullanımına dikkat etmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

Selçuk KAYA