Kavak'ta Taş Ocağı İsyanı

TAKİP ET

Samsun'un Kavak ilçesinde köylerine taş ocakları ve çimento fabrikası kurulan vatandaşlar, isyan etti. Kimi taş ocaklarına dava açan köylüler, Valiliğe denetim çağrısı yaptı. 

Samsun Kavak ilçesi Bekdemir Dağı'ndan başlayarak, Çirişli, Emirli, Ilıca, Karapınar, Bekdemir ve Köselli köylerine inşa edilen taş ocakları ve çimento fabrikası, vatandaşların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, tarım arazileri ve su kaynakları üzerine tesislerin yapıldığını ileri sürerek, hiçbir kurala uyulmadığını iddia etti. 

VATANDAŞLARIN ARAZİLERİ İHLAL EDİLİYOR İDDİASI 

Vatandaşlar, iki dakikada bir hafriyat kamyonlarının tozu dumana katarak evlerinin ve tarım arazileri üzerinden geçtiğine işaret ederek, nefes bile zor aldıklarını, pencerelerini açamadıklarına dikkati çekti. Köylerine ulaşım sağladıkları yolun şantiye yolu olarak kullanıldığını, yol yapım çalışmaları esnasında arazilerinin  izinsiz ihlal edildiğini, ekili-dikili alanlara ve meyve ağaçlarına zarar verildiğini belirten vatandaşlar, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan dinamitler patlatıldığını ileri sürdü. Bekdemir sakinlerinden bir kısmı tarım ve hayvancılık yapmak için Samsun’dan köylerine geri döndüklerini, ancak mevcut şartlarda bunun artık imkansız olduğunu belirttiler.

DENETİM ÇAĞRISI 

Kurufasülyesi ve mısırının lezzeti ile Orta Karadeniz’de ün salmış Köselli köyü sakinleri ise, çimento fabrikasına karşı sürdürdükleri hukusal mücadeleye rağmen işletmenin faaliyete başladığına işaret etti. Köselli’ye bağlı Marsullu ve Şabanlı köyü sakinleri neredeyse evlerinin bahçesine konuşlanan çimento fabrikasının bacasından çıkan tozlardan, taş ocaklarının tozlarından, ürün kalitesinin ve rekoltelerinin düştüğünü, lezzetiyle bilinen fasülye ve mısırlarının kalitesinin artık eskisi gibi olmadığını dile getirdi. Vatandaşlar, gece çimento fabrikasından yoğun şekilde duman salınımı yapıldığını ileri sürerek Samsun Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne denetim çağrısı yaptı. 
Vatandaşlar, Karapınar mevkiinde yeni bir kalker ocağı ve kırma eleme tesisi yapılacağını da belirterek, bölgede su kaynaklarının varlığına dikkati çekti. 

Samsun'un Kavak ilçesinde kurulan taş ocakları ve çimento fabrikası, vatandaşları isyan ettiriyor. 


Vatandaş çağrı yaptı 

Toz ve dumanın altında yaşamak zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar, Samsun Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne denetim çağrısı yaptı. Vatandaşlar, "Valimiz ve Çevre Müdürümüz sesimizi duysun. Burada kuralsız bir çekilde çevre talanı var. Burayı gelip görsünler "dedi. 


Samsun Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı 

Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat 


Dağın yarısı gitti 

Taş ocaklarının yarattığı çevre tahribatı ise gözle görülüyor. Neredeyse komple bir dağın yarısı ve ormanlık alan yok edildi. Zekeriya FIRAT