Kemal Zeybek; 'Kürtün Vadisi'ni İmara Açmak Cinayettir 

TAKİP ET

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, kentte dere yatakları ve alüvyonlu arazilerin imara açıldığını hatırlatarak, "Tarım arazisi ve heyelanlı Kürtün Vadisi'ni imara açmak cinayettir. Bu girişimden vazgeçin "dedi. 

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma ve soru önergeleri ile Samsun da dere yatakları, alüvyonlu, gevşek zeminli alanlardaki yapılaşmaya dikkat çekti. Türkiye'nin 50 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin yasını tuttuğuna dikkati çeken Zeybek, Samsun'da dere yataklarının ve alüvyonlu arazilerin imara açıldığını hatırlattı, riskin büyük olduğuna işaret etti. Zeybek, birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılmaya çalışılmasını ise 'cinayet' olarak nitelendirdi. Zeybek, imara açılma girişiminden vazgeçilmesi çağrısı yaptı. 

'DERE YATAKLARI 
İMARA AÇILDI'

Zeybek, "Samsun ilimizde, DSİ’nin dere yataklarında yaptığı ıslah çalışmaları sonucunda; daha önceleri 'sel yatağı' olarak tanımlanan alanlar imara açılmıştır. Örneğin İlkadım ilçesi, Derebahçe Mahallesi Mert Irmağı civarında 15-20 metre alüvyon dolgulu alanlar imara açıldı. Yine İlkadım ilçesi, Beypınar Mahallesi, Derecik Mahallesi, Şehirlerarası Terminal üçgeninde yer alan Kürtün Irmağı çevresinin imara açılması gelecekte olabilecek bir depremde büyük felaketlere neden olacaktır "dedi. 

CHP Milletvekili Kemal Zeybek 

RİSKLİ YERLERDE 
YAPILAŞMA SÜRÜYOR 

Milletvekili Zeybek, Havza ve Ladik'te imara açılan riskli yerlere dikkati çekerek şunları kaydetti; " Ladik ilçesinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerindeki yerlerde imar izinleri verildiği, kaçak katların imar afları ile yasal duruma getirildiği bilinmektedir. Ladik Otogarı ve Akpınar Fen Lisesi arasındaki düzlükte, gevşek topraklı alanın imara açılıp 5 katlı yapıların inşa edildiği, yüksek derecedeki bir depremde insanlarımız ve yapıların büyük ölçülerde zarar göreceği bilinmesine rağmen yapılaşmanın sürdüğü bilinmektedir.

Havza ilçe merkezinde, Buğday Pazarı, Tersakan Irmağı arasındaki Hacı Osman Deresi ve civarında alüvyonlu alanda imar izinleri verilmiştir. Burada imar afları ile 6-7 katlara da izinler verilmiştir. Aynı durum Değirmenüstü Mahallesi, Tersakan Irmağı, şehir içi un fabrikası ve Sağlık Meslek Lisesi arasındaki alan alüvyon dolgulu alan ve zeminin yapısının uygun olmadığı halde yapılaşmaya açılmıştır.     

Samsun ilimiz genelinde, sağlam olmayan zeminlerde imar izni verilmemeli ve imar verilen yerler bütün yönleriyle mutlaka araştırılmalıdır."

CEVAP BEKLEYEN SORULAR 

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek TBMM'ye sunduğu soru önergesinde şu soruları gündeme taşıdı; "Samsun ilimizde, alüvyon dolgu sahalarında, fay hatları ve dere yatakları civarında imar izni verilmesinin nedeni nedir? Bu alanlarda imar izinleri verilirken zemin etütleri yapılmış mıdır? Depremde ilimizde kaç konut yıkılacak ve can kaybı ne kadar olacaktır? Bununla ilgili bir öngörünüz var mıdır? Samsun ilindeki yapıların depreme dayanıklılık testleri yapılmış mıdır? Samsun ilimizin güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı civarı ve sağlam zemine sahip olmayan alanların jeolojik yapısının ve bu sahalardaki yapıların incelenerek gelecekte olası bir depreme karşı gerekli önlemleri almak için bir çalışma yapıyor musunuz?" 

N.Alper CABBAR 

Zeybek, birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılmaya çalışılmasını ise 'cinayet' olarak nitelendirdi. Zeybek, imara açılma girişiminden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.