Kemik Erimesi: Gizli Tehlike

TAKİP ET

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, aşırı zayıf ve hareketsiz yaşam tarzı olan bireylerin yanı sıra kortizon kullanımı geçmişi olanları kemik erimesi (osteoporoz) riski konusunda uyarıyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, kemik erimesinin (osteoporoz) ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle aşırı zayıf bireyler, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar ve kortizon kullanımı geçmişi olanlar bu hastalık için yüksek risk altında. Dr. Tutal, osteoporozun omurlarda, el bileğinde ve kalça kemiğinde kırıklara, sonuç olarak sakatlık ve hatta ölümlere neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Osteoporoz: Belirti Vermeden İlerleyebilir

Dr. Tutal, osteoporozun çoğu zaman kırık oluşana kadar herhangi bir belirti vermeyebileceğini, bu nedenle özellikle risk altındaki bireylerin düzenli kontrollerini yaptırmalarının önemini vurguluyor. Hastalığın en çok kalça, bel ve bilek kemiklerinde kırıklara neden olduğunu belirten Dr. Tutal, ileri dönemlerde sırt ve bel ağrısı, boyun kısalması ve duruş bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade ediyor.

Risk Faktörleri ve Önleme Yöntemleri

Dr. Tutal, kemik yapım ve yıkımının belli bir denge içerisinde olduğunu, 30 yaşından sonra yıkımın ön plana geçtiğini ve bu süreçte alınan önlemlerin önemini anlatıyor. Risk faktörleri arasında yaşlılık, ailesinde kırık öyküsü bulunması, kortizonlu ilaçlar, epilepsi ve kanser ilaçları kullanımı, romatoid artrit gibi hastalıklar, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve aşırı alkol kullanımı, yetersiz kalsiyum alımı ve aşırı zayıflık sayılıyor.

Dr. Tutal, kemik erimesinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, protein zengin beslenme, vücut ağırlığının normal sınırlarda tutulması, kalsiyum ve D vitamini alımının önemini vurguluyor. Ayrıca, düzenli egzersizin ve özellikle risk altındaki bireylerin düzenli kemik mineral dansitometri taraması yaptırmalarının önemine işaret ediyor. Erken teşhis ile osteoporozun tedavisinin mümkün olduğunu belirten Dr. Tutal, toplumu bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.