Kızılırmak Deltası'nda Muazzam Bir Su Kuşu Zenginliği: 160 Bin Kuş Yuva Buldu

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen sayım, Kızılırmak Deltası'nın bu kış 160 bin su kuşuna ev sahipliği yaptığını ortaya koydu. Doğa zenginliği ve biyoçeşitliliği ile öne çıkan delta, Türkiye'nin sulak alanları arasında önemli bir konuma sahip.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, yaptığı açıklamada, dünya genelinde her yıl ocak, şubat ve mart aylarında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kış ortası su kuşu sayımının, göç hareketlerinin durduğu zamanda yapıldığını belirtti. Yavuz, sayımın amaçlarını, "Yani hangi tür nerede, onu belirlemek istiyoruz. Biz de küresel sayım organizasyonunun bir parçası olarak Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çatısı altında sayım yapıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki sulak alanlardan sorumluyuz." şeklinde açıkladı.

Kızılırmak Deltası: 37 Sulak Alan İçerisinde Önemli Bir Yer Tutuyor

Kızılırmak Deltası'nın, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan 37 sulak alan içinde öne çıkan bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Yavuz, "Kızılırmak Deltası'nda hem tür çeşitliliği hem de su kuşu sayısı fazla. Bu yıl yaklaşık 160 bin su kuşunun kışladığını tespit ettik. Diğer ötücü kuşları bu dönemde saymıyoruz. Onların farklı projeler içinde sayımını yapıyoruz. Bu sayı kazlar, sakar mekeler, kıyı kuşları, ördekler ve leylekleri içeriyor. Belirlediğimiz nokta var ve her yıl aynı noktadan gözlem yaparak alandaki su kuşu nüfusunu tespit ediyoruz. Bu yıl en fazla tespit ettiğimiz türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun var. Kızılırmak Deltası'nda kışlayan 57 tür su kuşu tespit ettik." ifadelerini kullandı.

Su Kuşlarının Hareketliliği ve Kuzeydeki Hava Şartlarına Bağlılık

Kuzeydeki hava şartlarına bağlı olarak su kuşlarının hareketliliğinin değişkenlik gösterdiğini dile getiren Yavuz, "Türkiye'de görülen türlerin ve popülasyonun yüzde 7'si Kızılırmak Deltası'nda görülüyor. Eğirdir, Beyşehir gölleri çok daha büyük oldukları için su kuşları daha çok o bölgelerde gözükse de Kızılırmak Deltası ile bu gölleri boyut olarak oranladığımızda deltanın önemli oranda su kuşu barındırdığını görmekteyiz." şeklinde konuştu.

Kış Orta Sayımları: Türkiye Genelinde 2 Milyon Su Kuşu Tespit Ediliyor

Kızılırmak Deltası'nın, yıldan yıla 70-200 bin arasında değişen su kuşu popülasyonlarına ev sahipliği yaptığını belirten Yavuz, "Türkiye genelinde ise yaklaşık 160 sulak alanda her yıl 2 milyona yakın su kuşu tespit ediliyor." şeklinde bilgi verdi. Su kuşlarının kuzeydeki hava şartlarına göre güneye inme ihtiyacı duyduğunu ifade eden Yavuz, "Havalar kuzeyde daha sert geçerse kuşlar güneye inme ihtiyacı duyuyor. O zaman daha fazla sayıda kuş ve tür görüyoruz ama daha ılıman geçen yıllarda kuşlar uzun göçü tercih etmiyor. Onun için bazı yıllarda daha az kuş gözlemi yaptığımız oluyor." dedi.

Kızılırmak Deltası: Doğa Zenginliğinin ve Biyoçeşitliliğin Belirgin Bir Örneği

Kızılırmak Deltası'nın doğa zenginliği ve biyoçeşitliliği açısından Türkiye'nin önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Yavuz, "Türkiye'de görülen türlerin ve popülasyonun yüzde 7'si Kızılırmak Deltası'nda görülüyor." şeklinde konuştu. Doğal yaşamın ve kuş türlerinin korunması adına yapılan bu sayımlar, Türkiye'nin sulak alanlarındaki ekosistemleri daha iyi anlamak ve korumak adına önemli bir araştırma alanı oluşturuyor.

samsun kızılırmak deltası su kuşları 160 bin kuşa yuva çevre enerji doğa samsunhaber gündem haber yaşam