Kreatin Nedir, Neden Kullanılır?

TAKİP ET

Arjinin, glisin ve metiyonin amino asitlerini içerisinde barındıran kreatin özellikle yoğun tempoda antrenman gerçekleştiren sporcular için oldukça kritik bir gıda takviyesidir. Kreatin ne kadar vücut tarafından üretilen amino asitleri içerisinde barındırsa da özellikle egzersizler esnasında üretilen miktar yetersiz kalır ve bu durumdan kaslar yüksek derecede etkilenir. Çünkü vücutta yer alan kreatinin büyük bir bölümü kasların içerisinde depo edilir. Bu durum bile kreatinin kaslar için önemini ortaya koyar.

Kreatin, vücut tarafından üretilmesine rağmen dışarıdan gıda takviyesi olarak alınması gerekir. Bunun nedeni kreatin enerji üretiminde etkin rol oynayan amino asitlere sahiptir. Eğer amino asitlerin eksikliği hissedilirse kaslar ve dolayısıyla vücut kendini yorgun hisseder. Yapılan antrenmanların süresi ve yoğunluğu azalır. Bununla birlikte antrenman sonrasında yıpranan kaslar onarılmazsa kas kütlesinde artış beklenerek yapılan egzersizler sonuçsuz kalır. Kreatin kasların onarımı ve tazelenmesi noktasında çok büyük rol oynar. Vücuda alınan kreatin fosfokreatin olarak depolanarak kasların ihtiyaç duyduğu yenilenmeyi en iyi şekilde sağlayarak istenilen hacimlere görünümlere kavuşulmasına olanak sağlar.

Kas Kütlesinde Artış İçin En Doğru Adres!

Vücuda alınan kreatinin büyük bir bölümünün kasların içerisinde depo edildiğinden bahsetmiştik. Kaslara fosfokreatin olarak alınan besin kaynağı hem antrenman esnasında hem de antrenman sonrasından kendisini çok hızlı bir şekilde gösterir. Kreatinin hızlı nüfus eden yapısı antrenman yoğunluğunun arttığı ve kasların enerjiye ihtiyaç duyduğu zamanlarda büyük destek sağlar. Sağladığı destek ile antrenman setlerinin sıklığı ve yoğunluğu artarak çok daha verimli bir antrenman geçirilmesine olanak sağlar. Tabi ki de iş bununla bitmez. Eğer ki kaslar antrenman sonrasında yeterince onarılmazsa kas kütlesindeki artış çok çok düşük seviyelerde seyreder. İşte kreatin antrenmanların ardından kas dokularını besleyerek kütle artışı yaşanmasına yardımcı olur.

Supplementler arasında en sık tercih edilen ürünler arasında yer alan kreatin gıda takviyeleri kas kütlesine olan katkısının yanı sıra karaciğer yağlanması ve nörolojik hastalıkların önlenmesi noktasında da vücuda yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda bunu destekler niteliktedir. Tabi bu noktada düzenli ve doğru bir şekilde kullanım gerçekleştirmek oldukça kritik. Ayrıca herhangi bir sağlık probleminiz ya da alerjik reaksiyonunuz varsa doktorunuza danışarak tüketim gerçekleştirmeye özen gösterin.