Kritik Uyarı Hububat Yetiştiricilerine: Külleme, Kök Boğazı ve Sarı Pas Tehlikesi Artıyor

TAKİP ET

İlimizde Hububat Ekim Alanlarında Hastalık Riski İbrahim Sağlam'dan Önemli Açıklama geldi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hububat yetiştiricilerini külleme, kök boğazı ve sarı pas gibi önemli hastalıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yapılan tarla kontrollerinde, yüksek sıcaklıklar ve erken üst gübreleme sonucunda buğday ve arpa tarlalarında hastalık belirtilerinin hızla yayıldığını gözlemlediklerini belirten Sağlam, çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Sarı pasın, buğdayın en önemli pas hastalığı olduğunu vurgulayan Sağlam, hastalığın yapraklarda, başaklarda hatta kavuzların içinde bile görülebildiğini ifade etti. Hastalığın yayılmasını tetikleyen faktörler arasında yüksek nem ve yağışlı hava şartlarının olduğunu belirten Sağlam, hastalığın yayılmasını ve etkisinin artmasını engellemek için çiftçilere çeşitli önerilerde bulundu.

Öncelikli olarak, sık ekim yapılmaması gerektiğini vurgulayan Sağlam, iyi hazırlanmış tarlalara mibzer ile ekim yapılmasını, yabancı otlarla mücadelenin zamanında yapılmasını ve gübrelemenin toprak analizi sonuçlarına göre yapılmasını tavsiye etti. Ayrıca, hastalıkla mücadelede çeşit seçiminin de önemine dikkat çeken Sağlam, pasa dayanıklı buğday çeşitlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kimyasal mücadelede ise, hastalığın belirtilerinin ilk görüldüğü anda ve hava şartları uygun olduğunda ilaçlama yapılmasının önemine değinen Sağlam, belirli bitki koruma ürünlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ilaçlamaların belirli aralıklarla tekrarlanması gerektiğini ve bu işlemin rüzgarsız ve arıların en az olduğu saatlerde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Sağlam, çiftçilere hastalık belirtileri gördüklerinde vakit kaybetmeden il/ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları ve gerekli bilgi ve destekleri almaları çağrısında bulundu. Hububat yetiştiricilerinin hastalıklara karşı hassasiyet göstererek, tarlalarını düzenli olarak kontrol etmelerinin ve gerekli önlemleri almalarının önemine vurgu yaptı.

Kritik Uyarı Hububat Yetiştiricilerine Külleme Kök Boğazı sarı pas tehlikesi çevre doğa iklim değişikliği hububat yetiştiriciliği samsun haber gündem haber İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam