Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Samsun Müzesi'nin Açılışında Vizyonunu Paylaştı

TAKİP ET

Kazıların 12 aya yayılması ve geleceğe miras projelerle Türk arkeolojisinin altın çağını başlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Samsun Müzesi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni müzenin bölge müzesi niteliği taşıdığını belirten Ersoy, Türk medeniyetinin zenginliklerini 60 yılda yapılan çalışmalara eş değer bir süreçte dört yılda gün yüzüne çıkaracaklarını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Samsun Müzesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk arkeolojisinin geleceğe miras projeler ve 12 aylık kazılarla altın çağını yaşadığını belirtti. Yeni müzenin bölge müzesi özelliği taşıdığını vurgulayan Ersoy, Türk medeniyetinin köklerini her bir parçasıyla gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi.

Mimarisinde Karadeniz'in dalgalarından esinlenilen Samsun Müzesi'nin şehre ve Samsunlulara hayırlı olmasını dileyen Bakan Ersoy, müzenin tarih ve kültür zengini Samsun topraklarına çağdaş bir eser daha kazandırmanın mutluluğunu paylaştı. Şehrin tarihi derinliklerini vurgulayan Ersoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a attığı ilk adımın, Türk milletinin istiklal ve istikbal yürüyüşünün ilk adımı olduğunu belirtti.

Müzelerin Yaşayan Mekanlar Olması İçin Çalışıyoruz

Ersoy, müzelerin sadece eserlerin sergilendiği yerler olmaktan çıkması gerektiğini ifade ederek, modern müzecilik anlayışının gerekliliklerine vurgu yaptı. Müzelerin bilime, akademik çalışmalara ve sosyal hayata hizmet etmesi gerektiğini belirten Ersoy, Türkiye'nin bu hedef doğrultusunda her geçen gün daha fazla öne çıkan müzelerle dolu olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin müzecilikte öncü ve örnek alınan bir ülke haline geldiğini söyleyen Ersoy, bu başarıların uluslararası alanda saygın ödüllerle tescillendiğini ifade etti.

Türk Arkeolojisinin Altın Çağı Başlıyor

Bakan Ersoy, Türk arkeolojisinin geleceğe yönelik projeler ve genişletilmiş kazı süreçleriyle altın çağını yaşamaya başladığını açıkladı. Kazıların 12 aya yayılması ve geleceğe miras projelerle Türk medeniyetinin zenginliklerini gün yüzüne çıkaracaklarını belirten Ersoy, 60 yılda yapılan çalışmaların eş değerini dört yılda gerçekleştireceklerini söyledi.

Yeni Samsun Müzesi: Bölge Müzesi Niteliği Taşıyor

Ersoy, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin 40 yıllık geçmişi boyunca artan eser sayısına karşılık veremediğini ve bu nedenle yeni bir müze inşa ettiklerini belirtti. Yeni Samsun Müzesi'nin, 15 bin metrekarelik alanda arkeolojik ve etnografik eserleri sergileyen, konferans salonları, kütüphane, çocuk müzesi gibi birimlere sahip bir yapı olduğunu ifade eden Ersoy, müzenin bölge müzesi niteliği taşıdığını vurguladı. Sergilenen eser sayısının 7 bin 165 olduğunu belirten Ersoy, müzenin Samsun'un tarihine, kültürüne ve sosyal hayatına en iyi şekilde hizmet etmesini temenni etti.

Ücretsiz Ziyaret İmkanı: Türk Kültür ve Tarihini Keşfetmek İsteyenleri Bekliyoruz

Ersoy, Samsun Müzesi'nin bir ay boyunca ücretsiz ziyaret edilebileceğini belirterek, vatandaşları Türk kültür ve tarihini keşfetmeye davet etti. Açılış töreninde Vali Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de konuşma yaparak, yeni müzenin önemine vurgu yaptılar. Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve protokol üyeleri müzeyi inceledi, ardından açılış kurdelesi kesildi.

samsun kültür ve turizm bakanı ersoy samsun müzesi konuşma müze gezisi açılış töreni kültür ve sanat samsunhaber gündem haber sondakikahaber