Küresel Piyasalar, ABD Enflasyon Verilerine Odaklandı

TAKİP ET

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine odaklanarak temkinli bir başlangıç yaptı. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası üzerinde belirleyici bir etki yaratması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, yatırımcıların risk iştahını etkilemeye aday.

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan karışık iş gücü piyasası verileri, pay piyasalarındaki risk iştahını sınırlarken, bu hafta TÜFE verilerinin Fed'in faiz politikasına dair ipuçları sunması bekleniyor. İstihdam artışına rağmen işsizlik oranındaki yükseliş ve ücret artışlarındaki yavaşlamanın, Fed'in faiz indirimine yönelebileceği ihtimalini masada tuttuğu belirtiliyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin son bir ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve altının ons fiyatının yükselmesi, yatırımcıların güvenli liman arayışında olduğunu gösteriyor.

Avrupa'da ise Almanya'nın enflasyon verileri yakından takip ediliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları, enflasyon hedefine ulaşmada yetersiz ilerleme kaydedildiğini belirtmesiyle dikkat çekiyor.

Asya piyasalarında ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) ultra gevşek para politikasına son verebileceği beklentisi, Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasına ve ülke pay piyasalarında aşağı yönlü baskı oluşturmasına neden oldu.

Dolar/TL paritesi, geçen hafta Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinin ardından Fitch Ratings tarafından "B+" seviyesine çıkartılmasıyla etkilenerek, bir süre son bir ayın en düşük seviyelerinde seyretti. Türkiye'de cari işlemler açığı verileri ve iş gücü istatistikleri de takip edilecek.

Küresel piyasalarda bu hafta enflasyon verileri ve merkez bankası açıklamalarının yanı sıra jeopolitik gelişmelerin de etkili olması bekleniyor. Yatırımcılar, bu verilere ve açıklamalara dikkatle odaklanarak portföylerini yönlendirebilir.

ABD Küresel piyasalar ABD enflasyon veriler Merkez bankası ekonomi samsunhaber haber gündem faiz banka