Küresel Piyasalar, ABD'nin Enflasyon Verilerine Odaklandı

TAKİP ET

ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesi küresel piyasalarda temkinli bir seyir izleniyor. Fed'in faiz indirimine yönelik belirsizlik devam ederken, enflasyon verilerinin, Fed'in gelecek adımlarına dair ipuçları sunması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz indirimleri konusundaki belirsizliklerle birlikte, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin gelecek dönemde atılacak adımlara dair önemli sinyaller verebileceği bir ortamda bulunuyor.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması beklenirken, bu verinin beklentilerden sapması durumunda varlık fiyatlarında oynaklığın artabileceği öngörülüyor.

Analistlere göre, enflasyon verileri öncesinde para piyasalarında, Fed'in mart toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını, ancak faiz indirimine başlama ihtimalinin mayısta yüzde 23 ve haziranda yüzde 70 ile fiyatlandığını ifade ediyor.

New York Fed'in Tüketici Beklentileri Anketi'nde, ABD'deki tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi şubatta değişmedi, ancak uzun vadeli enflasyon beklentisi arttı. Bu, ekonomik yönde belirsizliklerin devam ettiğine işaret ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 2025 mali yılına yönelik bütçe teklifi, zenginler ve büyük şirketlere yönelik vergileri artırarak bütçe açığını azaltmayı ve Amerikalı ailelerin maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,10 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi 102,8 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı, önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 2 bin 178 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışının hemen üzerinde 82,2 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin, dün 73 bin dolara yaklaşarak rekor tazeledi, bugün ise 72 bin dolarda dengelendi.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,41 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,11 azalırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,12 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç negatif bir seyir izlenirken, bugün Almanya'da enflasyon verileri takip edilecek.

Asya'da ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz politikasında değişiklik belirsizliği sürerken, Asya pay piyasalarında karışık bir seyir gözlendi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 0,26 değer kaybıyla 9.131,82 puandan tamamladı. Bugün ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Dolar/TL ise 31,0440 seviyesinden işlem görüyor.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistler cari işlemler açığının ocak ayında 2 milyar 460 milyon dolar, 2024 yılında ise 30 milyar 611 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

10.00 Türkiye, ocak ayı ödemeler dengesi ile sanayi üretimi

10.00 İngiltere, ocak ayı işsizlik oranı

10.00 Almanya, şubat ayı TÜFE

15.30 ABD, şubat ayı TÜFE

21.00 ABD, şubat ayı federal bütçe dengesi

ABD Merkez Bankası fed ekonomi samsunhaber haber gündem enflasyon