Küresel Piyasalar Haftaya Temkinli Başladı: İstihdam Raporu Bekleniyor

TAKİP ET

Tatil havasının devam ettiği küresel piyasalarda, gözler bu hafta başta ABD'de açıklanacak istihdam raporuna çevrildi. Önemli merkez bankalarının faiz indirimlerine yakın zamanda başlayacağı beklentileri güçlü kalmaya devam ederken, enflasyon endişeleri de dünya genelinde devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) haziranda faiz indirimlerine başlayacağı öngörülürken, bu hafta açıklanacak istihdam raporundaki verilerin piyasalardaki beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta son enflasyon verilerinin istedikleri doğrultuda olduğunu belirtmişti. Bu hafta açıklanacak istihdam raporundaki verilerden alınacak sinyallerin iş gücü piyasasına ilişkin önemli ipuçları verebileceği ve piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Emtia fiyatları yeni haftaya hareketli başlarken, altının ons fiyatı önceki kapanışının yüzde 1,2 üzerinde 2.260 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı 0,4 artışla 87,1 dolardan ve bakırın libresi yüzde 1 yükselişle 4,03 dolardan satılıyor.

Geçen hafta New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,12 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,12 artış kaydetti.

Avrupa borsalarında ise tatil dolayısıyla bugün işlem gerçekleşmeyecek.

Asya'da Hong Kong tatil dolayısıyla kapalı bulunurken, Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin 51'e çıkarak yükselmeye devam etmesi risk algısının yatışmasına yardımcı oldu. Japonya'da ise Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Yurt içinde ve ABD'de bugün imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceği belirtilirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanın ise destek konumunda olduğu ifade edildi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

Türkiye, mart ayı imalat sanayi PMI

ABD, mart ayı imalat sanayi PMI

ABD, şubat ayı inşaat harcamaları

ABD, mart ayı ISM imalat sanayi PMI

ABD Merkez Bankası (Fed) Avrupa Merkez Bankası (ECB) İngiltere Merkez Bankası Piyasalarda bugün takip edilecek veriler Emtia fiyatlar ekonomi samsun haber gündem haber