Küresel Piyasalarda Artan Enflasyon Endişelerine Rağmen Olumlu Seyir

TAKİP ET

ABD'de enflasyonun beklentileri aşmasına rağmen, Fed'in faiz indirimlerine haziranda başlayabileceğine dair beklentilerin devam etmesi, küresel piyasalarda olumlu bir atmosfer oluşturuyor.

ABD'de şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), piyasa tahminlerini aşarak aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,2 artış kaydetti. Ancak, geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi sinyali vermesi, enflasyon verilerini gölgede bıraktı. Analistlere göre, Powell'ın açıklamaları, faiz indirimlerine olan beklentileri güçlendirdi.

Dolayısıyla, enflasyon verilerine rağmen para piyasalarında, Fed'in haziran ayında faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 66'ya ulaştı. Çekirdek TÜFE'nin de beklentilerin üzerinde artış göstermesi, piyasalardaki olumlu havayı destekledi.

Altın ve Tahvil Faizlerindeki Hareketlilik

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, hazinesinin gerçekleştirdiği ihalelerin ardından 6 baz puan artarak yüzde 4,16 seviyesine çıktı. Altının ons fiyatı ise üst üste 9 işlem gününde yaşadığı yükselişin ardından dün yüzde 1,1 düşüşle 2 bin 158 dolara geriledi.

Brent Petrol ve Dolar Endeksi

Brent petrolün varil fiyatı ise 82,3 dolara yükseldi. Dolar endeksi, önceki kapanışın hemen üzerinde 102,9 seviyesinde bulunuyor. ABD'de petrol stoklarının azaldığına dair veri akışıyla birlikte, Brent petrol fiyatındaki artış dikkat çekiyor.

Kripto Para Piyasalarında Bitcoin'in Durumu

Bitcoin, dün 73 bin dolar seviyelerine kadar yükselerek zirve yaşadı, ancak günü yüzde 1,5'lik bir düşüşle 71 bin 34 dolardan tamamladı. Bugün ise önceki kapanışa göre yüzde 1,5 artarak 72 bin 100 dolarda işlem görüyor.

ABD'de Devam Eden Seçim Süreci ve Borsalardaki Performans

ABD'de devam eden ön seçim sürecinde Demokrat Parti'den Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti'den Donald Trump, partilerinin başkan adayı olabilmek için gerekli delege sayısına ulaştı. New York borsasında S&P 500 endeksi, tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, diğer endekslerde de pozitif bir seyir izlendi. ABD'deki endeks vadeli kontratlar da yeni güne olumlu bir başlangıç yaptı.

Avrupa Borsalarında Büyüme Verileri ve IMF Başkanlığı

Avrupa borsalarında dün alıcılı bir seyir gözlendi. Almanya'da DAX 40 endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi tüm zamanların en yüksek günlük kapanışlarına imza attı. İngiltere'de bugün açıklanacak GSYH verileri merakla beklenirken, AB üyesi ülkelerin maliye bakanları, Kristalina Georgieva'nın bir dönem daha IMF başkanı olmasını destekledi.

Asya Piyasalarında Karışık Seyir

Japonya'da Toyota'nın işçi sendikasının ücret artış talebini kabul etmesi, Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımına yakın olduğu beklentilerini destekledi. Ancak, bu durum Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu. Çin'de ise Country Garden'ın tahvil ödemelerini kaçırması, ülke borsalarında risk iştahını azalttı.

Borsa İstanbul ise dün satıcılı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini yüzde 0,69'luk bir değer kaybıyla 9.069,03 puandan tamamladı. Dolar/TL ise önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 32,0681 seviyesinden günü tamamladı.*

ABDde şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi küresel piyasalar borsa borsa istanbul altın petrol dolar enflasyon gündem ekonomi samsunhaber haber