Küresel Piyasalarda Belirsizlik: Yatırımcılar Temkinli

TAKİP ET

ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik belirsizlik küresel piyasalarda temkinli bir seyire neden oluyor. Yatırımcılar, Fed'in gelecekteki adımlarını anlamak için ABD'de açıklanacak makroekonomik verileri bekliyor.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor, bu da yatırımcıların temkinli bir yaklaşım sergilemesine neden oluyor.

Geçtiğimiz hafta teknoloji şirketleri öncülüğünde yaşanan rallinin ardından, yatırımcıların daha temkinli davrandığı gözlemlenirken, ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin, Fed'in gelecek adımlarına dair sinyaller verebileceği düşünülüyor.

Analistlere göre, ABD'de açıklanacak büyüme verileri öncesinde küresel pay piyasalarında risk iştahı düşük seyrediyor. Ayrıca, Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.

Para piyasalarında, Mart ayında Fed'in politika faizini sabit tutacağı kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimi ihtimali Mayıs ve Haziran aylarında sırasıyla %16 ve %60 olarak fiyatlandırılıyor.

Öte yandan, ABD'de çip üretimi ve bilimsel araştırmaları destekleyen CHIPS ve Bilim Yasası çerçevesindeki gelişmelere değinen ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ileri teknoloji mantık çipi üretimine yapılan yatırımların ülkeyi 10 yıl içinde dünyanın gelişmiş mantık çiplerinin yaklaşık %20'sini üreten bir konuma getireceğini belirtti.

Ulusal Para Fonu (IMF) dün orta vadeli büyüme beklentilerinin zayıf kalmaya devam ettiğini açıklarken, ticaretin canlandırılması, yapay zeka potansiyelinin en üst düzeye çıkarılması, borç darboğazlarının önlenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele için işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Dün ABD'de açıklanan yeni konut satışları verileri, piyasa beklentilerini karşılamasa da Ocak ayında %1,5 artış gösterdi. Ancak, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün 2 baz puanlık artışla %4,28'e yükseldi ve bugün önceki kapanışın hemen altında seyrediyor.

Altının ons fiyatı dün %0,2 azalışla 2.032 dolardan tamamlanırken, bugün %0,1 artışla 2.034 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları ise dün %1 artışla günü 81,7 dolardan kapatırken, bugün önceki kapanışın %0,1 altında 81,6 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasalarında Bitcoin, 57 bin doları aşarak Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bitcoin şu sıralarda 56 bin doların üzerinde işlem görüyor.

Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile yeni bir ortaklık kurduğunu açıkladı. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ise süpermarket zinciri Kroger'ın rakibi Albertsons'ı satın almak için yaptığı 24,6 milyar dolarlık anlaşmayı engellemek için dava açtı.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi %0,13, S&P 500 endeksi %0,38 ve Dow Jones endeksi %0,16 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün Almanya hariç negatif bir seyir izlendi. Avro Bölgesi'nde ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam edeceğini belirtti. Euro/dolar paritesi ise yükseliş eğilimini sürdürerek önceki kapanışın hemen üzerinde 1,0860 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,46 ve İtalya'da MIB 30 endeksi %0,44 değer kaybetti. Almanya'da DAX 40 endeksi ise %0,02 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında Japonya'da TÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz politikasına son verebileceği beklentilerini artırdı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,7 azalırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,8 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,1 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dünü %0,43 düşüşle 9.334,13 puandan tamamlarken, gün içinde rekor kırarak 9.450,48 puana yükseldi.

Dolar/TL, dünü %0,2 artışla 31,1056 seviyesinden tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,1400 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Brezilya'ya gidiyor.

Analistlere göre, bugün yurt içinde veri gündemi sakin. Yurt dışında ise Almanya'da GfK tüketici güven endeksi ile ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.400 ve 9.500 seviyeleri direnç, 9.300 ve 9.200 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Fed