Küresel Piyasalarda Endişeler Artıyor

TAKİP ET

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikalarıyla ilgili belirsizliklerin artması ve olası gecikmelerin endişeleriyle negatif bir seyir izliyor. Bugün, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı verileri yatırımcıların odağında.

Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızına dair belirsizlikler devam ederken, açıklanan makroekonomik veriler varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. ABD'de açıklanan JOLTS açık iş sayısı ve fabrika siparişleri verileri, ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret ederek, Fed'in faiz indirimleri konusunda aceleci davranmayacağına ilişkin beklentileri besliyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalarda etkili olurken, dün San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bankanın 2024'te hala üç kez faiz indirimi yapmasını beklediklerini dile getirdi. Ancak, söz konusu açıklamaların temkinli olması risk iştahının azalmasında etkili oldu.

Dolar endeksindeki hafif düşüşe rağmen, tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvili faizi, kasımdan bu yana en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 4,4'ün üzerine çıktı. Altının ons fiyatı, güçlü dolar ve yükselen tahvil faizlerine rağmen rekor seviyelere ulaştı.

Brent petrolün varil fiyatı, enflasyon endişeleriyle birlikte ekimden bu yana en yüksek seviyesini test ederken, petrol fiyatlarındaki artış enerji şirketlerinin hisselerine de yansıdı.

Bitcoin'in fiyatındaki düşüş, Fed'in gelecek adımlarına ilişkin belirsizliklerle birlikte yaşandı. Kripto para ile ilişkili hisselerde de değer kaybı gözlemlendi.

Tayvan'da yaşanan deprem felaketi, dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun (TSMC) bazı fabrikalarında üretimin durmasıyla gündemin odağında bulunuyor.

Avrupa borsalarında da negatif bir seyir izlenirken, öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri yakından takip ediliyor. ECB'nin atacağı adımlar ve enflasyon beklentileri, para piyasalarında fiyatlamaları etkiliyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün satıcılı bir seyir izledi. Bugün, enflasyon verileri takip edilecek. Dolar/TL ise hafif düşüşle işlem görüyor.

Gelişmelerin etkisiyle piyasalarda oynaklık devam ediyor. Yatırımcılar, Fed'in gelecek adımlarına ve ekonomik verilere dikkatle odaklanmaya devam ediyor.

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell Fedin faiz indirimleri Dolar endeksi brent petrol ekonomi samsun haber gündem haber