Küresel Piyasalarda Fed ve Veri Beklentileriyle Negatif Seyir Devam Ediyor

TAKİP ET

Haftanın ikinci yarısında, açıklanacak veriler ve önemli merkez bankalarının politika belirsizlikleri küresel piyasalarda risk iştahını azaltıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi zamanlaması ve hızına dair belirsizlikler, piyasalarda satış baskısını artırıyor.

Fed yetkililerinin dünkü söylemleri, özellikle Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in bu yıl sadece bir faiz indirimi beklediğini açıklaması ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin üç faiz indirimine olan düşüncesini dile getirmesi, piyasalarda dengeleri etkiliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'un da ekonomideki bazı kesimlerde enflasyonun yavaşlaması için faiz indirimlerine temkinli yaklaşılması gerektiği yönündeki görüşü, piyasalarda faiz indirim beklentilerini şekillendiriyor.

Analizlere göre, Fed'in ilk faiz indirimine gitme olasılığı, yetkililerin temkinli söylemleriyle birlikte haziran ayında yüzde 70'e geriledi. Bu durum, öncesinde yüzde 75 seviyesinde olan beklentinin gerisinde kalıyor.

Hafta boyunca Fed yetkililerinin yanı sıra yoğun veri gündemi de takip edilecek. Özellikle büyüme verileri ve kişisel tüketim harcamaları gibi önemli göstergeler, Fed'in gelecek dönem politikalarına dair ipuçları sağlayabilir.

ABD'de dün açıklanan yeni konut satışları verisi, beklentilerin altında gerçekleşti. Yeni konut satışlarının azalması ve medyan satış fiyatında düşüş, ekonomik görünümdeki belirsizlikleri pekiştiriyor.

Jeopolitik risklerin yanı sıra OPEC+'ın üretim kesintilerine devam edebileceğine dair beklentiler, petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün artışla 86,1 dolara yükselirken, altının ons fiyatı da 2.172 dolara yakın seyrediyor.

ABD'de endeks vadeli kontratlar negatif bir seyir izlerken, Avrupa borsalarında da karışık bir seyir öne çıkıyor. ECB yetkililerinin faiz indirimi konusundaki uzlaşmaya işaret etmeleri ve dijital platformların denetimi konusundaki AB soruşturması, Avrupa'da yatırımcıların odağında.

Asya'da ise Güney Kore'nin Kospi endeksi, son iki yılın zirvesini test ederken, Japonya'da çekirdek enflasyon beklentilerin altında kaldı. Japonya Maliye Bakanı, zayıf yenin ekonomi için farklı etkilerine dikkat çekerken, dolar/yen paritesi üçüncü işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürüyor.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da dalgalı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, günü değer kaybıyla tamamlarken, dolar/TL ise alıcılı bir seyir izledi.

Bugün, Almanya'da tüketici güven endeksi ve ABD'de dayanıklı mal siparişleri gibi önemli veriler takip edilecek. Piyasalarda teknik açıdan destek ve direnç seviyeleri yakından izleniyor.

Küresel Piyasalarda Fed ve Veri Beklentileri negatif seyir ekonomi samsun haber gündem haber Borsa İstanbul