Küresel Piyasalarda Powell'ın Açıklamalarının Ardından Pozitif Seyir

TAKİP ET

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimine yönelik açıklamalarının ardından küresel piyasalarda pozitif bir seyir izleniyor. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı takip edilecek.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı sunumda, faiz indirimi konusunda acele etmeyeceklerini, ancak bu yılın bir noktasında politika kısıtlamalarını azaltmanın uygun olabileceğini belirtti. Powell, ekonominin belirsiz bir seyir izlediğini ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefe ulaşmasının garantili olmadığını vurguladı.

Powell'ın sözleri piyasalar tarafından pozitif karşılandı, ancak ekonomik görünümdeki belirsizlik devam ediyor. Yatırımcılar, Powell'ın açıklamalarını ve Fed'in atacağı adımları dikkatle takip ediyor.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün faiz kararı açıklayacak. Analistler, ECB'nin faizleri sabit bırakmasını beklerken, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gelecekteki politika adımlarına yönelik açıklamaları piyasalar tarafından yakından izleniyor.

ABD'de açıklanan verilere göre, iş gücü piyasasında yumuşama sinyalleri görülüyor. ADP özel sektör istihdamı piyasa beklentilerinin altında kaldı, ancak JOLTS açık iş sayısı tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Powell'ın açıklamalarının ardından ABD tahvil faizleri gerilerken, altının ons fiyatı tüm zamanların zirvesine çıktı. Dolar endeksi ise 7'nci işlem gününde düşüş eğilimini sürdürdü.

Avrupa'da dün pozitif bir seyir izlenirken, bugün ECB faiz kararı bekleniyor. Para piyasalarında ECB'nin faiz indirimine gidebileceği ihtimali değerlendiriliyor.

Asya piyasalarında ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz politikasına son verebileceği beklentileri öne çıkıyor. Japonya'da ihracat ve ithalat verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti, ancak borsalarda risk iştahı düşük seyrediyor.

Türkiye'de Borsa İstanbul'da yaşanan satıcılı seyir sonrasında BIST 100 endeksi düşüşle günü tamamladı. Dolar/TL kuru alıcılı bir seyir izledi.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB faiz kararı ve Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. Piyasalarda yoğun veri gündemi etkili olacak.

küresel piyasalar ABD Merkez Bankası fed pozitif seyir banka faiz dolar euro döviz samsunhaber haber ekonomi gündem