Küresel Piyasalarda Pozitif Seyir

TAKİP ET

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki yavaşlamanın devam ettiğine dair verilerin ardından risk iştahında artış gözlendi. Fed'in faiz indirimi ihtimali, işsizlik maaşı başvurularındaki artış ve diğer ekonomik göstergelerle birlikte değerlendirilerek, piyasalarda dalgalanmaya neden oldu.

ABD'de açıklanan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, beklentilere paralel olarak artarken, yıllık bazda Mart 2021'den bu yana en düşük artışı kaydetti. Analistler, bu durumun Fed'in faiz indirimi yapabileceği beklentilerini güçlendirdiğini belirtti.

Parite ve emtia piyasalarında, bu beklentilerle birlikte fiyatlamalarda değişiklikler görüldü. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil faizi düşerken, dolar endeksi artış kaydetti. Altının ons fiyatı ise yükseliş eğilimini sürdürdü. Brent petrolün varil fiyatında ise bir miktar düşüş gözlendi.

Moody's'in G20 ekonomik büyüme beklentilerini düşürmesi ve ABD'de geçici bütçe tasarısının ilerlemesi gibi faktörler de küresel piyasalarda etkili oldu. Brezilya'da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'ndan gelecek haber akışı, yatırımcıların dikkatini çeken bir diğer konu oldu.

Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Asya piyasalarında pozitif bir hava hakimdi. Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın yaptığı açıklamalar ve Çin'de açıklanan ekonomik veriler, bölgesel piyasalarda takip edilen gelişmeler arasında yer aldı.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlenirken, dolar/TL kuru alıcılı bir seyirle günü tamamladı. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı'nın gerçekleştireceği G20 görüşmeleri, iç piyasada dikkatle takip edilecek.

Ayrıca, bugün açıklanacak imalat PMI verileri ile birlikte Avro Bölgesi'nde öncü enflasyon ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri, küresel piyasalarda oynaklığa neden olabilir.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı imalat sanayi PMI

12.30 İngiltere, şubat ayı imalat sanayi PMI

13.00 Avro Bölgesi, şubat ayı TÜFE

13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı işsizlik oranı

17.45 ABD, şubat ayı imalat sanayi PMI

18.00 ABD, şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

ABD Küresel piyasalar pozitif seyir