Küresel Piyasalarda Yatırımcıların Odak Noktası: Veri Takvimi ve Fed Açıklamaları

TAKİP ET

Küresel piyasalar, yoğun veri takvimi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözlü yönlendirmeleriyle birlikte hareket ediyor. İşte 25 Mart 2024 tarihindeki piyasa durumu ve gündemdeki önemli konular...

Geçtiğimiz hafta önemli merkez bankalarının para politikası kararlarına odaklanan küresel piyasalar, bu haftaya ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları ve yoğun veri takvimiyle başladı. İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimi, diğer gelişmiş ülkelerin merkez bankaları arasında ilk adımı atmış olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, Fed'in gelecekte faiz indirimine gitme olasılığını artırırken, doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesine neden oldu.

Yeni haftada, özellikle büyüme verileri ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları gibi ekonomik verilerin piyasalar üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Fed'in gelecek politika adımlarına dair vereceği sinyaller, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil faizi, haftaya 4,21% seviyesinden başlarken, altının ons fiyatı ise 2.170 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi, Rusya-Ukrayna gerilimi ve diğer jeopolitik risklerin etkisiyle değer kazanmıştı. Şu anda ise önceki kapanışın hemen altında seyrediyor.

Jeopolitik riskler, özellikle petrol fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı ve Kızıldeniz'deki gelişmeler, petrol piyasalarında oynaklığı artırıyor. Brent petrolün varil fiyatı, 85,3 dolardan işlem görüyor.

Diğer yandan, Avrupa borsalarında İngiltere'nin büyüme verileri yakından takip ediliyor. Bu hafta, bölge merkez bankalarının açıklamaları ve ekonomik göstergeler, piyasalardaki dalgalanmanın artmasına neden olabilir.

Asya piyasalarında ise Çin ve Japonya'dan gelen ekonomik veriler izleniyor. Çin Başbakanı Li Çiang'ın açıklamaları ve Japonya'daki öncü gösterge endeksi, piyasalardaki hareketliliği etkiliyor.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, Moskova'daki terör saldırısı ve Fransa'daki güvenlik endişeleri de piyasalardaki risk iştahını etkileyebilir. Yatırımcılar, bu karmaşık ortamda dikkatlerini veri takvimine, merkez bankalarının açıklamalarına ve jeopolitik gelişmelere odaklıyor.

Küresel piyasalar yatırımcıların ortak noktası veri takvimi fed açıklamaları bist 100 endeksi ekonomi gündem samsun haber haber