Ladik'te 'GES nöbeti' sürüyor

TAKİP ET

SBB'nin Ladik ilçesinde mera alanına yapmayı planladığı GES projesine tepki gösteren çiftçiler, başlattıkları nöbete devam ediyor. Çiftçiler, mera alanına kimseyi sokmuyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin (SBB) Ladik ilçesi Büyükalan Mahallesi’nde 685 dönüm araziye kurucağı toplam 45 MW enerji üretim kapasitesine sahip Güneş Enerji Santrali(GES) projesine, Tatlıcak Köyü sakinleri tepki göstermeyi sürdürüyor. Projenin hayvancılık ve tarım yaptıkları mera alanına yapılmasına tepki gösteren çiftçilerin başlattıkları mücadele sürüyor. 

DAHA ÖNCE DAVA AÇMIŞLARDI 

Daha önce projeye dava açan ve yargı mücadelesi başlatan çiftçiler, bölgede projeye karşı başlattıkları nöbete devam ediyor. Daha önce mera alanına girmeye çalışan iş makinelerine karşı tepki gösterip jandarma ve zabıta ekipleri ile karşı karşıya gelen üreticiler, mera alanının başlarına hayvanlarını ve çobanlarını koyarak 24 saat esasına göre nöbet tutuyor. 

'BİZİMLE NEDEN GÖRÜŞMÜYORSUN?'

Tatlıcak Mahallesi Muhtarı Halis Erkul'un eşi Mevlüde Erkul, "Yerimize tecavüz etti Mustafa Demir, bizim yaylamızı elimizden alıyor, çocuklarımızın geleceğiyle birlikte. Doymadın mı, belediyenin malıyla, Tatlıcak'ın yaylasına mı kaldın? Canım tarlalarına mı kaldın? Hiç mi utanmıyorsun? Tatlıcak'ın muhtarıyla görüşmeye korkuyor musun? Yazık değil mi" dedi.

'MERA KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI'

Tatlıcak sakini Mahmut Akdemir, “Ben 76 yaşındayım. Bu yaylayı büyüklerimiz, çok yoklukla, sıkıntıyla fakirlikle aldılar. Köyümüzde bir inek alıp da bir tane güdecek meramız yok. Belediye hepsine el koydu. Burada çoluk çocuk ne yiyecekler? Aylığımı var, yıllığım mı var, bu millet alnın terini yiyor. Alnının acı terinin ekmeğini yiyor. Etimiz, sütümüz hepsi burada üretiliyor” dedi.

NAKİL HATLARI ÇEKİLİYOR 

Öte yandan SBB'nin, Sanayi, Hasırcı, Tatlıcak, Aşağı Gölyazı, Kıranboğaz, İsasofta, Mazlumoğlu, Şeyhli, Aktaş ve Daldere mahallelerinden geçecek enerji nakil hattı çalışmalarını devam ettirdiği öğrenilirken, 121 enerji nakil hattı direği dikileceği, yüklenici firma tarafından tesisin kurulum aşamasında 127 bin 259 adet güneş paneli yerleştirilmesinin planlandığı öğrenildi. GES'te üretilecek elektriğin 20 km uzaklıktaki Ladik Trafo Merkezi’nden sisteme verilmesi planlanıyor.